Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Zyx w leczeniu objawów alergii? Czy zauważyliście poprawę w łagodzeniu takich symptomów jak katar sienny, pokrzywka czy swędzenie? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak senność, suchość w jamie ustnej, bóle głowy czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Zyx to jeden z moich ulubionych doustnych leków przeciwhistaminowych. Od pewnego czasu zmieniam różne preparaty, gdyż po pewnym czasie rozwijam tolerancję na jeden i muszę sięgnąć po inny. Ogólnie Zyx jest skuteczny, ale chciałbym móc stosować tylko jego, zamiast odkrywać, że przestaje działać i muszę cierpieć przez 24 godziny, zanim mogę przyjąć inny lek.
Zyx okazał się u mnie bardzo skuteczny. Claritin i Allegra w ogóle na mnie nie działały, a Zyrtec co prawda pomagał, ale powodował zawroty głowy i senność. Zyx działa u mnie podobnie dobrze jak Zyrtec, ale bez tych skutków ubocznych. Moje alergie sezonowe są teraz dużo łatwiejsze do zniesienia. Mam też coś w rodzaju zespołu alergii jamy ustnej, który jest związany z alergią na pyłki, i dzięki temu lekowi mogę jeść kilka produktów, których wcześniej musiałam unikać.
Moim największym problemem przy Zyx jest opakowanie. Trudno dostać się do samego pudełka, a wyjęcie tabletki z aluminiowego blistra jest jeszcze bardziej uciążliwe. Dzisiaj rano tabletka rozpadła się, kiedy próbowałam ją wydostać z opakowania. Mam 80 lat i nadal radzę sobie całkiem dobrze, ale naprawdę nie jest wartego tego wysiłku, żeby za każdym razem męczyć się z takim opakowaniem, zanim w ogóle dotrę do leku. Znalazłam już odpowiedni produkt na Amazonie, w formie tabletek w butelce, który jest dla mnie znacznie wygodniejszy.
Mój syn bierze Zyx od ponad dwóch miesięcy i lek bardzo mu pomógł. Od dawna miał praktycznie niekończącą się, bardzo obfitą wydzielinę z nosa z powodu alergii. Nawet po usunięciu migdałka problem ze spływaniem i zaleganiem wydzieliny nie ustąpił całkowicie.
Im dłużej stosuje Zyx, tym większą ma ulgę i nie musi już tak często oczyszczać nosa. Zauważyłam jednak, że jeśli przypadkowo pominie dawkę, lek potrzebuje później kilku dodatkowych dni, żeby znowu zacząć działać tak dobrze jak wcześniej. Nie zauważyłam u syna żadnych skutków ubocznych, a on sam też jest zadowolony, bo nie musi już przez cały dzień męczyć się z gęstą, uciążliwą wydzieliną z nosa.
Miałam okropny ból zatok, który trwał około miesiąca, a lekarze na SOR-ze zauważyli, że moje zatoki są objęte stanem zapalnym. Zaczęłam brać Zyx i przez jakiś czas naprawdę działał — łagodził objawy alergii oraz zatkany nos.
Ostatnio jednak zaczęłam odczuwać ból w nosie, jakby śluzówka była za bardzo przesuszona. Do tego doszło uczucie ucisku w twarzy, głowie i uchu oraz szumy uszne. Nie mam pewności, czy to przez Zyx, ale chcę zmienić lek na inny przeciwalergiczny, bo mam wrażenie, że ten całkowicie mnie wysusza i momentami czuję się tak, jakby głowa miała mi zaraz pęknąć.
Biorę Zyx od kilku miesięcy i zauważyłam, że odkąd go stosuję, przestałam mieć poranny kaszel trwający po kilka godzin — wcześniej podejrzewałam, że może mieć związek z zatokami. Pod tym względem lek naprawdę mi pomógł, bo przez cały czas przyjmowania Zyxu ten problem praktycznie się nie pojawiał. Niestety mam po nim bardzo silną suchość w ustach, przez co piję dużo wody w ciągu dnia. Ostatnio pojawiły mi się też bolesne zmiany na języku, a dentysta zasugerował konsultację u laryngologa. Trochę mnie to przestraszyło, bo po przeczytaniu działań niepożądanych zobaczyłam, że suchość w ustach może być jednym z nich, a dentysta wspomniał też, że przewlekła suchość może zwiększać ryzyko próchnicy. Mam nadzieję, że te zmiany na języku szybko się wyjaśnią.
Niestety, dwa razy brałam Zyx i za każdym razem musiałam czekać 3–4 godziny, zanim poczułam jakąkolwiek ulgę. Efekt był niewielki, a do tego czułam, że nie jestem sobą i że coś jest ze mną naprawdę nie tak. Pojawiło się u mnie bardzo silne obniżenie nastroju i myśli, że nie chcę dalej tak funkcjonować. Nigdy wcześniej nie wpadłam w tak głęboki dołek. Tego leku nie mogę brać — bardzo się cieszę, że znam siebie na tyle, żeby rozpoznać, że Zyx jest dla mnie niebezpieczny. To było naprawdę przerażające doświadczenie.
Zyx pomógł mi na katar alergiczny i pokrzywkę, ale zauważyłam, że zaczęłam bardzo szybko przybierać na wadze. Na początku nie wiedziałam, z czego to wynika, więc zaczęłam analizować, jakie leki doszły u mnie ostatnio — i wygląda na to, że właśnie Zyx jest najbardziej prawdopodobnym powodem. Jestem rozczarowana, bo lek naprawdę dobrze radził sobie z objawami alergii, ale teraz ubrania przestały na mnie pasować. Muszę wrócić do lekarza i poszukać innego leku, który też będzie działał, ale nie będzie dawał mi takiego efektu.