Kiedy brać Zyx?

Zaleca się przyjmowanie tabletek Zyx, które zawierają lewocetyryzynę, zgodnie z instrukcjami lekarza lub zgodnie z informacjami zawartymi w ulotce dołączonej do opakowania leku. Dawkowanie i częstotliwość zażywania mogą różnić się w zależności od wieku pacjenta, stanu zdrowia i rodzaju alergii.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/zyx/kiedy-brac-zyx

Cześć, mam pytanie dotyczące stosowania leku Zyx. Czy lepiej brać go rano, czy wieczorem? Na ulotce jest napisane, że raz dziennie, ale nie jestem pewna, jaka pora jest najkorzystniejsza, żeby uniknąć skutków ubocznych, takich jak senność. Jak wy to stosujecie? Macie jakieś doświadczenia?

@GabrysiaZLasu Hej! Ja od kilku miesięcy stosuję Zyx, głównie z powodu alergii sezonowej, i przez ten czas zauważyłam kilka rzeczy, którymi mogę się podzielić. Na początku brałam lek rano, bo wydawało mi się to wygodne, ale szybko zorientowałam się, że lek faktycznie czasami powoduje lekką senność, szczególnie w pierwszych godzinach po zażyciu.

Teraz biorę go wieczorem, tuż przed snem, i to był strzał w dziesiątkę. Nie tylko lepiej śpię (chociaż Zyx nie jest lekiem nasennym, to pomaga mi się uspokoić), ale też nie martwię się o zmęczenie w ciągu dnia. Myślę, że wieczorna pora jest szczególnie dobra, jeśli masz pracę wymagającą koncentracji.

Oczywiście to może być kwestia indywidualna – niektórzy w ogóle nie odczuwają senności po Zyxie, więc dla nich pora dnia nie ma znaczenia. Spróbuj jednego i drugiego przez kilka dni i sama zobacz, co działa najlepiej. Pozdrawiam!