Do którego tygodnia ciąży trzeba brać Duphaston?

Dawkowanie i czas stosowania Duphastonu w ciąży zależą od indywidualnych potrzeb pacjentki oraz zaleceń lekarza prowadzącego. W niektórych przypadkach, Duphaston jest przepisywany w pierwszym trymestrze ciąży, czyli do około 12-14 tygodnia ciąży.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duphaston/do-ktorego-tygodnia-ciazy-trzeba-brac-duphaston

Dziś pierwszy dzień bez Duphastonu i mimo pełnego zaufania do mojego lekarza, czuję duży niepokój. A jak długo Wy stosowałyście Duphaston w ciąży?

To bardzo indywidualna kwestia – niektórzy zalecają odstawienie już po 12. tygodniu ciąży, a inni stosują go niemal do końca!

@momisz Ja stosuję Luteinę – najpierw 2 razy dziennie po jednej tabletce, teraz tylko raz dziennie. W 17. tygodniu mam wizytę i jeśli wszystko nadal będzie przebiegać bezproblemowo, zakończę kurację.

@momisz Ja co prawda brałam luteinę, do 30 tyg. Standardowo uważa się, że po 12 tyg. łożysko zaczyna produkować progesteron, ale różnie to bywa. U mnie poziom długo był za niski, najprościej zbadać progesteron.

@momisz Lekarka zaleciła mi brać Duphaston aż do momentu, gdy poczuję ruchy dziecka :slightly_smiling_face: Czyli mniej więcej do 20. tygodnia. Dodatkowo przed odstawieniem i po zaleciła sprawdzić poziom progesteronu.