Po jakim czasie działa Almozen?

Almozen zazwyczaj zaczyna działać w ciągu 30 minut do 2 godzin od zażycia. Jest to lek przeciwmigrenowy z grupy tryptanów, którego substancją czynną jest almotryptan. Po połknięciu tabletki, Almozen szybko wchłania się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Jego działanie polega na zwężaniu naczyń krwionośnych w mózgu, co pomaga zmniejszyć reakcję zapalną i złagodzić ból głowy związany z migreną.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/almozen/po-jakim-czasie-dziala-almozen/

Po jakim czasie działa Almozen u Was w praktyce? Pytam, bo ostatnio lekarz mi go przepisał i wzięłam pierwszy raz przy mocniejszym ataku, ale chyba za bardzo się nakręciłam, że zadziała od razu i trochę spanikowałam, bo po kilkunastu minutach dalej mnie trzymało. U mnie migrena to nie jest zwykły ból głowy, tylko od razu mam wyłączenie z życia, mdłości, światło mnie drażni, dźwięki mnie denerwują i najlepiej to bym się zamknęła w ciemnym pokoju. Wzięłam tabletkę, położyłam się i co chwilę patrzyłam, czy już jest lepiej, a poprawa nie przyszła od razu, tylko bardziej tak stopniowo. Nie wiem, czy to normalne i czy ten lek musi się po prostu „rozkręcić”, czy może u mnie słabiej działa. Jestem ciekawa, jak to wyglądało u Was, czy ulga była po pół godzinie, po godzinie, czy dopiero po dłuższym czasie.

U mnie Almozen na pewno nie działał po 10 minutach, więc jak u Ciebie nie było od razu poprawy, to bym się tym aż tak nie stresowała. Ja też za pierwszym razem myślałam, że połknę tabletkę i zaraz będę jak nowa, a to niestety tak nie wyglądało. U mnie było raczej tak, że najpierw po jakimś czasie przestawał się ból nakręcać, potem schodziło to ciśnienie w głowie i dopiero później czułam prawdziwą ulgę. Najczęściej wyraźnie lepiej robiło mi się mniej więcej po około dwóch godzinach, czasem trochę szybciej, a czasem wolniej, zależnie od tego, jak mocny był atak. Zauważyłam też, że dużo lepiej działał, jak brałam go od razu na początku migreny, a nie wtedy, kiedy już mnie całkiem rozłożyło. Jak za długo czekałam, bo liczyłam, że samo przejdzie, to potem lek też pomagał, ale jakby słabiej i wolniej. Miałam też po nim czasem lekkie zamulenie i chciało mi się po prostu leżeć, ale i tak było to lepsze niż pełna migrena. Moim zdaniem ten lek bardziej działa tak, że stopniowo wycisza napad, a nie robi cud w kilka minut.

Ja co prawda nie biorę Almozen bardzo długo, ale już kilka razy zdążyłam go sprawdzić i u mnie to wyglądało różnie. Raz zadziałał naprawdę ładnie i po jakiejś godzinie czułam dużą poprawę, a innym razem dopiero po dłuższym czasie odpuściło tak porządnie. Wydaje mi się, że dużo zależy od tego, w jakim momencie się go weźmie, bo jak czuję już, że migrena się rozkręca i nie czekam nie wiadomo ile, to potem efekt jest lepszy. Jak kiedyś zwlekałam, bo byłam poza domem i nie miałam jak się położyć, to ból się tak rozbujał, że później wszystko schodziło dużo wolniej. U mnie największa różnica była taka, że po leku nie tyle od razu znikał cały ból, tylko przestawał być taki nie do wytrzymania i wracałam do jakiegoś funkcjonowania. Koleżanka też go bierze i mówiła podobnie, że to nie jest magiczne pstryknięcie, tylko bardziej stopniowa ulga. Mnie po nim czasem trochę suszyło i byłam taka dziwnie zmęczona, ale przy migrenie i tak człowiek cieszy się z każdej poprawy. Także jak pytasz po jakim czasie działa Almozen, to z mojego doświadczenia powiedziałabym, że raczej nie od razu, tylko trzeba mu dać trochę czasu i najlepiej brać możliwie wcześnie.