Kiedy najlepiej brać Amlozek rano czy wieczorem?

Amlozek nie ma jednej „jedynej słusznej” pory przyjmowania – można go brać rano albo wieczorem, kluczowa jest regularność i stała godzina.

Tenmat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/amlozek/kiedy-najlepiej-brac-amlozek-rano-czy-wieczorem/

Lekarz powiedział „jak wygodnie”, ale ja bym wolała usłyszeć, jak to wygląda w prawdziwym życiu. Biorę dopiero od niedawna, ciśnienie się normuje, ale nie wiem, czy lepiej brać tabletkę rano przed wyjściem do pracy, czy wieczorem. Jakie macie doświadczenia, samopoczucie, skutki uboczne?

Ja zaczynałam brać rano, bo tak mi było najłatwiej zapamiętać – kawa, śniadanie i tabletka. Na początku było ok, ale po paru dniach zauważyłam, że około południa robię się strasznie senna i taka „rozmemłana”. Niby ciśnienie super, ale funkcjonować ciężko. Przeniosłam lek na wieczór i u mnie to był strzał w dziesiątkę – śpię normalnie, rano wstaję bez bólu głowy i w ciągu dnia czuję się stabilniej. Znam też sąsiadkę, co bierze tylko rano i nie wyobraża sobie wieczorem, bo potem zapomina. Wyszło mi, że trzeba pod siebie dopasować, a nie na siłę.

U mnie odwrotnie – wieczorem nie dałam rady. Brałam tabletkę po kolacji i niby wszystko okej, ale rano wstawałam jak po imprezie, ciężka głowa, lekkie zawroty. Przerzuciłam się na rano i jest lepiej, czuję się normalnie przez cały dzień. Lek działa równo, ciśnienie trzyma się w normie. Z rozmów w rodzinie wiem, że każdy reaguje inaczej – brat bierze wieczorem, mama rano. Wniosek prosty: pora ma znaczenie dla samopoczucia, ale nie ma jednej idealnej dla wszystkich. Najważniejsze, żeby brać codziennie o tej samej godzinie i obserwować, co organizm pokazuje.