Po jakim czasie działa Amlopin?

Amlopin zaczyna działać stopniowo – pierwsze efekty można zauważyć po 2–6 godzinach od przyjęcia tabletki, ale na pełne, wyrównane działanie trzeba poczekać kilka dni, a czasem do około 1–2 tygodni.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/amlopin/po-jakim-czasie-dziala-amlopin/

Dopiero zaczęłam leczenie na nadciśnienie i trochę się niecierpliwię. Po jakim czasie Amlopin zaczyna działać? Wzięłam już kilka tabletek i ciśnienie dalej nie jest idealne, więc zaczynam się stresować, że może na mnie nie działa. Jak to było u Was, po ilu dniach zobaczyliście różnicę?

Ja też się denerwowałam na początku, bo człowiek mierzy ciśnienie codziennie i patrzy, czy spada. U mnie pierwsze dni to było raczej „bez szału”, ale po kilku dniach poczułam się jakby spokojniejsza, serce nie waliło, głowa nie była taka ciężka. Liczby na ciśnieniomierzu zaczęły się poprawiać dopiero po jakimś czasie, myślę że po tygodniu albo trochę dłużej.

U mnie to wcale nie było od razu, więc spokojnie. Też myślałam, że połknę tabletkę i wszystko się magicznie naprawi, a tak nie było. Pierwsze dni praktycznie bez zmian, może tylko mniej bolała mnie głowa. Dopiero po jakimś tygodniu zauważyłam, że ciśnienie przestało tak skakać, a po dwóch tygodniach już było dużo stabilniej. Moja mama miała dokładnie to samo, więc chyba tak ten lek działa – powoli, ale konsekwentnie. Trzeba dać mu trochę czasu, bo to nie jest lek „na już”.