Contrahist zaczyna działać po około 15–30 minutach, a jego maksymalne działanie występuje po około 1 godzinie od zażycia.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/contrahist/jak-dlugo-dziala-contrahist/
Contrahist zaczyna działać po około 15–30 minutach, a jego maksymalne działanie występuje po około 1 godzinie od zażycia.
Hej! Od dziś zaczynam brać Contrahist na alergię (pokrzywka + mega katar). Ktoś może mi powiedzieć, po jakim czasie zaczyna działać? Czy działa od razu po pierwszej tabletce, czy trzeba trochę poczekać? Z góry dzięki!
Biorę Contrahist – już trzeci sezon z rzędu, bo tylko on mi pomaga na te wstrętne objawy przy pyleniu. U mnie działa dosłownie w ciągu pół godziny – jak mam fazę kichania i łzawienia, to po 30 minutach już czuję ulgę. Ale najlepsze efekty są jak się bierze codziennie o tej samej porze, wtedy organizm się stabilizuje i nie trzeba czekać na cud po każdej tabletce.
Na początku, jak pierwszy raz brałam, to myślałam że to taki “placebo efekt”, ale serio – ja czułam poprawę jeszcze tego samego wieczoru. Tylko uważaj, bo może lekko mulić – mnie na przykład przez pierwsze 2–3 dni trochę przymulało, szczególnie jak wzięłam tabletkę rano, więc teraz łykam zawsze wieczorem przed snem. No i działa – mniej kichania, zero wysypki, normalnie mogę żyć, a nie wyglądać jak panda z czerwonym nosem ![]()
U mnie z Contrahistem było tak: zaczęłam brać, bo lekarz mi przepisał na przewlekłą pokrzywkę, którą miałam po stresie i przeprowadzce. Myślałam, że po jednej tabletce to już będzie wszystko git, ale tak naprawdę lek zaczął działać konkretnie dopiero po 2–3 dniach regularnego brania. Jasne, że jakieś złagodzenie swędzenia było po pierwszym dniu, ale nie jakoś spektakularnie.
Moja siostra bierze go na alergię wziewną – na pyłki – i u niej to działa wręcz błyskawicznie, mówi, że czasem po 20 minutach już może oddychać nosem. Więc myślę, że to bardzo indywidualna sprawa – zależy od organizmu, od nasilenia objawów i może też od tego, czy wcześniej brałaś podobne leki. Ja teraz jestem już na stałe przy Contrahist, ale dałam mu szansę kilka dni i dopiero wtedy zobaczyłam realne efekty.