Clatra, zawierająca substancję czynną bilastynę, to lek przeciwhistaminowy drugiej generacji, stosowany w leczeniu alergii takich jak sezonowe i całoroczne alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa oraz przewlekła pokrzywka idiopatyczna. Clatra zaczyna działać stosunkowo szybko, a jej efekty terapeutyczne można zaobserwować w ciągu pierwszej godziny po podaniu.
Hej wszystkim! Mam pytanie dotyczące Clatry. Ostatnio lekarz przepisał mi ten lek na alergię (głównie katar sienny i wysypki) i zastanawiam się, po jakim czasie mogę spodziewać się działania? Czy działa od razu, czy trzeba ją brać przez kilka dni, żeby zauważyć efekty? Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia!
U mnie Clatra zaczęła działać dosyć szybko – już po około godzinie od zażycia poczułem ulgę w katarze i swędzeniu. Z tego, co wiem, ten lek należy do antyhistamin nowszej generacji, więc działa dość szybko, choć oczywiście reakcja może zależeć od organizmu.
Z doświadczenia powiem, że efekt w pełni stabilizował się po 2-3 dniach regularnego stosowania. Moja alergia jest raczej intensywna, szczególnie w sezonie pylenia traw, więc musiałem też unikać kontaktu z alergenem (np. nie otwierałem okien w domu w godzinach największego pylenia). Jeśli potrzebujesz szybkiej ulgi, to Clatra powinna zadziałać dość sprawnie, ale w cięższych przypadkach czasem warto połączyć ją z innymi metodami, np. kroplami do nosa czy oczyszczaniem oczu.