Contrahist i alkohol nie są dobrą kombinacją – mogą nasilać senność, zawroty głowy oraz wpływać na koncentrację i koordynację.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/contrahist/czy-stosujac-contrahist-mozna-pic-alkohol/
Contrahist i alkohol nie są dobrą kombinacją – mogą nasilać senność, zawroty głowy oraz wpływać na koncentrację i koordynację.
Hej, mam pytanie do Was – czy ktoś z Was pił alkohol podczas brania Contrahistu? Dostałam go na alergię (łzawiące oczy, nos cieknie jak szalony), biorę od dwóch dni i czuję się trochę zamulona. A tu akurat szykuje mi się impreza rodzinna i nie wiem, czy mogę sobie pozwolić na lampkę wina. Ktoś próbował? Jakieś doświadczenia?
Przerabiałam dosłownie miesiąc temu. Mam alergię na pyłki – zaczyna się w maju i kończy we wrześniu, więc sezon długi jak nieszczęście… Lekarka przepisała mi właśnie Contrahist, bo mówiłam, że po cetyryzynie to jestem nie do życia – jak zombie. Contrahist faktycznie działa szybciej i niby mniej usypiający, ale i tak pierwsze dni czułam się jakbym miała watę w głowie.
No i trafiło się wesele kuzynki – wiadomo, jak to na wsi, alkohol się leje, a ciotki patrzą podejrzliwie, jak tylko odmawiasz. Wypiłam wtedy dwie lampki wina do obiadu i powiem Ci szczerze – żałowałam. Po godzinie miałam wrażenie, że świat mi płynie przed oczami, zrobiło mi się słabo, kręciło mi się w głowie i jedyne, o czym marzyłam, to wrócić do łóżka. Nie byłam jakoś pijana – to raczej taka dziwna mieszanka senności i uczucia „jak po drzemce w złej pozycji”.
Potem doczytałam, że niby można, ale się nie zaleca – no i już wiem czemu. Alkohol z lekiem, który nawet sam w sobie może trochę uspokajać, to dla organizmu za dużo. Mój chłopak też brał Contrahist – bo też alergik – i mówił, że jak wypił piwo po tabletce, to pół wieczoru nie wiedział, czy jest śpiący, czy głodny, czy mu zimno… ![]()