Po jakim czasie zaczyna działać Controloc?

Controloc zaczyna działać, zmniejszając produkcję kwasu żołądkowego, zazwyczaj w ciągu pierwszych godzin po przyjęciu, ale pełne działanie może być zauważalne po kilku dniach regularnego stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/controloc-20/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-controloc/

Od kilku miesięcy mam straszny problem ze zgagą i pieczeniem w przełyku, szczególnie wieczorem albo po cięższym jedzeniu. Ostatnio dostałam Controloc i zaczęłam brać tabletki rano, ale zastanawiam się po jakim czasie zaczyna działać Controloc, bo na razie nie widzę jakiejś wielkiej poprawy. Minęły dopiero dwa dni i trochę się stresuję, że może na mnie nie działa albo robię coś źle.

Czy ktoś z Was brał ten lek na refluks albo zgagę i może napisać po jakim czasie poczuliście ulgę? Czy to działa od razu czy raczej trzeba poczekać kilka dni? Chętnie też przeczytam jak było u Was, bo już mam trochę dość tego ciągłego pieczenia w przełyku.

Powiem Ci jak było u mnie, bo miałam dokładnie ten sam problem. Zgaga praktycznie codziennie, szczególnie po kawie i jak coś cięższego zjadłam. Myślałam najpierw, że to zwykła nadkwasota, brałam różne tabletki z apteki, ale pomagały tylko na chwilę. W końcu dostałam Controloc i też się zastanawiałam kiedy to zacznie działać, bo pierwszego dnia nic wielkiego się nie zmieniło.

U mnie dopiero po około trzech dniach było widać różnicę. Zgaga jakby trochę się uspokoiła, przestało mnie palić w gardle rano po wstaniu. Po tygodniu było już naprawdę dużo lepiej. Koleżanka z pracy też to brała i mówiła, że u niej było podobnie – pierwsze dni średnio, a potem nagle ulga.

Te leki podobno działają trochę inaczej niż takie zwykłe na zgagę, bo one zmniejszają produkcję kwasu w żołądku, więc organizm potrzebuje chwilę żeby się to wszystko uspokoiło. Ja brałam chyba ze dwa tygodnie i naprawdę było o niebo lepiej.

U mnie historia trochę inna, ale też mogę coś napisać. Od lat mam refluks i czasami jest dramat, szczególnie jak zjem coś tłustego albo późno kolację. W pewnym momencie miałem takie pieczenie za mostkiem, że myślałem, że to serce. Dopiero potem wyszło, że to żołądek.

Dostałem Controloc 40 mg i pamiętam, że lekarz mówił, że to nie jest tabletka która działa w 10 minut jak na przykład coś na zgagę z reklamy. U mnie pierwsza poprawa była chyba po dwóch dniach, ale pełny efekt dopiero po kilku dniach brania. Największa różnica była taka, że przestało mnie palić w nocy i rano w gardle nie było tego kwaśnego posmaku.

Mój brat też miał kiedyś podobny problem i mówił, że u niego ten lek zaczął działać dopiero po prawie tygodniu, więc chyba każdy reaguje trochę inaczej. Jedno jest pewne – jak się bierze regularnie, to naprawdę potrafi uspokoić żołądek. Ja przynajmniej pierwszy raz od dawna mogłem wypić kawę bez wrażenia, że zaraz mi przełyk wypali :sweat_smile:.