Po jakim czasie działa Diclovit?

Diclovit zazwyczaj zaczyna działać w ciągu 30 minut do 1 godziny po przyjęciu. Czas potrzebny na rozpoczęcie działania może zależeć od wielu czynników, w tym od formy leku (tabletki, kapsułki, żel), dawki, oraz indywidualnych cech organizmu pacjenta, takich jak metabolizm i stan zdrowia. Lek ten jest przepisywany do leczenia różnych stanów zapalnych i bólowych, w tym bólu mięśniowego, bólu stawowego, bólu związanego z urazami, czy też bólu menstruacyjnego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/diclovit/po-jakim-czasie-dziala-diclovit/

Mam pytanie do osób, które brały Diclovit na ból kręgosłupa albo nerwobóle. Lekarz przepisał mi go wczoraj, bo od kilku dni mam straszny ból w dolnej części pleców. Powiedział, że to najprawdopodobniej rwa kulszowa, bo ból schodzi aż do nogi i czasem mam takie dziwne mrowienie.

Wzięłam pierwszą kapsułkę rano, ale zaczęłam się zastanawiać po jakim czasie ten lek w ogóle zaczyna działać. Nie wiem czy to powinno pomóc od razu, czy trzeba poczekać dłużej. Trochę mnie to stresuje, bo ból jest naprawdę mocny i człowiek chciałby, żeby przeszło jak najszybciej.

Może ktoś z was też brał Diclovit i pamięta po jakim czasie poczuł ulgę? Czy to działa szybko jak typowa tabletka przeciwbólowa, czy raczej dopiero po kilku dniach jest poprawa? Chętnie poczytam wasze doświadczenia.

U mnie Diclovit zadziałał dość szybko, ale też nie było tak, że po 10 minutach nagle cud. Miałam podobny problem jak Ty, tylko u mnie to był ból w szyi i barku. Pracuję dużo przy komputerze i któregoś dnia tak mnie zablokowało, że nawet głowy nie mogłam normalnie obrócić. Pierwszą kapsułkę wzięłam rano i tak szczerze mówiąc po jakiejś godzinie zaczęłam czuć ulgę. Nie że wszystko przeszło, ale ból był wyraźnie mniejszy. Największą różnicę poczułam chyba po drugiej dawce tego samego dnia. Z kolei moja mama brała Diclovit przy rwie kulszowej i mówiła, że u niej to działało trochę inaczej – pierwszego dnia tylko trochę pomogło, ale dopiero po 2–3 dniach regularnego brania było naprawdę dużo lepiej. Lekarz jej tłumaczył, że to też działa przeciwzapalnie i czasem potrzeba trochę czasu, żeby stan zapalny się uspokoił.

Tak że z mojego doświadczenia – często zaczyna działać w ciągu godziny, ale pełna poprawa może przyjść dopiero po kilku dniach.

Ja też miałem Diclovit przepisany na plecy po tym jak przesadziłem z noszeniem rzeczy przy przeprowadzce. Ból był taki, że ciężko było się schylić albo wstać z łóżka.

Pierwszą kapsułkę wziąłem wieczorem i powiem Ci szczerze, że nie odczułem jakiejś natychmiastowej zmiany. Dopiero po około półtorej godziny poczułem, że ból jest trochę mniejszy i mogę normalniej się ruszać.

Ale najciekawsze było to, że z każdym dniem było coraz lepiej. Pierwszego dnia tylko lekko ulżyło, drugiego dnia już mogłem normalnie chodzić, a po kilku dniach praktycznie zapomniałem o bólu.

Mój kolega z pracy też kiedyś brał Diclovit na kręgosłup i mówił podobnie – że to nie zawsze jest jak typowa tabletka przeciwbólowa typu coś na głowę, gdzie po chwili jest spokój. Czasem trzeba kilku dawek, żeby naprawdę poczuć większą poprawę.

Więc jak dopiero zaczęłaś brać, to spokojnie – często pierwsza ulga jest w ciągu godziny czy dwóch, ale największą poprawę widać dopiero po paru dniach.