Po jakim czasie działa Dironorm?

Dironorm zaczyna działać w ciągu kilku godzin po zażyciu, ale pełny efekt terapeutyczny w stabilizacji ciśnienia krwi może być osiągnięty po kilku tygodniach regularnego stosowania. Działanie Dironormu, który łączy amlodypinę i lizynopryl, opiera się na dwóch różnych mechanizmach działania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dironorm/po-jakim-czasie-dziala-dironorm/

Po jakim czasie działa Dironorm i kiedy u Was było widać jakąś realną poprawę? Dopiero zaczęłam brać ten lek i wiadomo, człowiek od razu się nakręca, że chciałby zobaczyć efekt już po pierwszej tabletce, a tu nie wiem, czy to tak szybko działa, czy trzeba trochę poczekać. Ciśnienie mi skacze, raz mam lepsze, raz gorsze i przez to trochę się stresuję, bo jak mierzę kilka razy dziennie, to wiadomo, że człowiek tylko bardziej panikuje. Niby wiem, że takie leki czasem potrzebują chwili, żeby się wszystko unormowało, ale chciałabym poczytać, jak to było u Was w praktyce. Czy Dironorm zaczął działać od razu, po kilku dniach, czy dopiero po dłuższym czasie? Miałyście albo mieliście na początku jakieś skutki uboczne, typu zawroty głowy, osłabienie albo uczucie, że ciśnienie za mocno spada? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo wiadomo, co człowiek przeczyta od innych, to trochę się uspokoi.

U mnie było tak, że po pierwszej tabletce nie poczułam jakiegoś nagłego wow, że nagle wszystko idealnie. Bardziej to wyglądało tak, że pierwsze dni człowiek się obserwował i zastanawiał, czy już działa, czy jeszcze nie. Ja brałam Dironorm na ciśnienie, które potrafiło mi raz wyjść w miarę, a za chwilę znowu za wysokie, i najgorsze było to, że sama już się tym nakręcałam. Mierzyłam ciśnienie co chwilę, a potem wiadomo, że jak człowiek żyje tym aparatem, to zaraz stres i wynik też potrafi wyjść inny.

U mnie poprawa nie była taka, że rano wzięłam i wieczorem miałam nagle wzorowe ciśnienie. Bardziej po kilku dniach zaczęłam widzieć, że wyniki są spokojniejsze i mniej skaczą. Największą różnicę zauważyłam chyba po około dwóch tygodniach regularnego brania, bo wtedy już faktycznie czułam, że jest stabilniej. Nie miałam takiego uczucia, że lek działa tylko chwilę, raczej właśnie, że organizm powoli się przestawia i zaczyna to wszystko bardziej trzymać w ryzach.

Na początku miałam trochę dziwne uczucie w głowie, takie lekkie osłabienie i momentami zawroty przy szybkim wstawaniu, ale to u mnie minęło. Też dużo zależy od tego, jakie ktoś miał wcześniej ciśnienie, bo jak było wysokie i nagle zaczyna się normować, to człowiek czasem odbiera to jako dziwne samopoczucie. Moja mama też bierze leki na ciśnienie i mówiła mi od razu, żebym nie oczekiwała cudów po jednej tabletce, tylko patrzyła bardziej na kilka dni i regularność. I powiem szczerze, że miała rację. U mnie Dironorm nie zadziałał jak pstryknięcie palcem, tylko stopniowo, ale finalnie było dużo lepiej.

Pierwszego dnia ciśnienie dalej nie było jakieś idealne i już zaczęłam się denerwować, że może lek za słaby albo źle dobrany. Potem dopiero zrozumiałam, że przy takich lekach to nie zawsze jest tak, że od razu będzie perfekcyjnie.

U mnie po kilku dniach było już widać, że coś się ruszyło, bo ciśnienie nie wchodziło tak wysoko jak wcześniej. Miałam przed leczeniem takie dni, że czułam pulsowanie w głowie, nerwy, rozdrażnienie i takie ogólne rozbicie. Po Dironormie to zaczęło się uspokajać, ale nie od razu w jeden dzień. Tak najbardziej odczułam poprawę po mniej więcej tygodniu z kawałkiem, może dwóch, kiedy wyniki zaczęły być bardziej przewidywalne. Wcześniej to raz dobrze, raz źle, a potem już było równiej.

Miałam też na początku momenty słabości, szczególnie rano, jak za szybko wstałam z łóżka. Raz nawet musiałam sobie usiąść, bo zrobiło mi się tak dziwnie miękko. Ale później organizm się przyzwyczaił i było spokojniej. Z tego co kojarzę po rodzinie i znajomych, to dużo osób tak ma z lekami na ciśnienie, że początek bywa średni, ale potem jest lepiej. Dlatego moim zdaniem najgorsze, co można zrobić, to po dwóch dniach uznać, że lek nie działa. U mnie Dironorm nie dał efektu od ręki, ale po czasie naprawdę było widać różnicę i przede wszystkim ciśnienie nie wariowało już tak jak wcześniej.