Poltram Combo zawiera tramadol i paracetamol, które mają różne okresy działania. Tramadol zwykle działa przez około 4-6 godzin, natomiast paracetamol działa przez około 4-6 godzin. W przypadku Poltram Combo, lek może działać do 6 godzin, ale efektywność może się różnić w zależności od indywidualnego metabolizmu, dawki oraz rodzaju bólu.
Po jakim czasie od zażycia mogę się spodziewać ulgi? Jak długo lek działa i czy jego skuteczność jest taka sama za każdym razem? Bardzo proszę o pomoc i podzielenie się doświadczeniami!
@Monia Mogę Ci coś opowiedzieć na ten temat, bo sam przez kilka miesięcy stosowałem Poltram Combo. U mnie działanie leku zaczynało być odczuwalne mniej więcej po 20–30 minutach. Na początku to była taka delikatna ulga, a później, po około godzinie, ból praktycznie całkowicie ustępował. Efekt utrzymywał się zazwyczaj przez 5–6 godzin, choć zauważyłem, że w dni, kiedy byłem bardziej zmęczony, ulga przychodziła trochę szybciej – jakby organizm był bardziej podatny na działanie leku.
Pierwsze dni stosowania były naprawdę obiecujące. Miałem wrażenie, że w końcu mogę normalnie funkcjonować, bo bóle stawów potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Ale po kilku tygodniach zacząłem zauważać, że organizm powoli się przyzwyczaja i lek nie działa już tak intensywnie, jak na początku. Może to wynikać z tolerancji na tramadol, który jest jednym ze składników.
Pamiętam jedną sytuację, kiedy szczególnie doceniłem ten lek. Wracałem z pracy późnym wieczorem i wiedziałem, że jeszcze czeka mnie kilka godzin siedzenia przy komputerze. Ból stawów był wtedy wyjątkowo dokuczliwy – tak bardzo, że nawet klikanie w klawiaturę było męczące. Wziąłem tabletkę Poltram Combo i dosłownie po pół godzinie mogłem zająć się swoimi obowiązkami bez uczucia, że zaraz oszaleję z bólu.
Z czasem jednak musiałem zacząć stosować lek bardziej świadomie. Zawsze brałem go po jedzeniu, bo zdarzały się lekkie problemy z żołądkiem. Raz zapomniałem i wziąłem go na pusty żołądek – to nie był najlepszy pomysł. Zdecydowanie polecam też popijać tabletki dużą ilością wody, żeby uniknąć ewentualnych podrażnień.