Po jakim czasie poprawa po Amotaksie?

Amotaks zaczyna działać w ciągu 1–2 godzin po podaniu doustnym.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/amotaks/po-jakim-czasie-poprawa-po-amotaksie

Mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Amotaks na zapalenie gardła. To pierwszy raz, kiedy biorę ten antybiotyk, i zastanawiam się, po jakim czasie mogę spodziewać się poprawy? Gardło mnie tak boli, że ledwo przełykam, i mam wrażenie, jakby ktoś wsadził mi do środka papier ścierny… Biorę już drugi dzień, ale na razie nie widzę większej różnicy. Jak to było u Was? Czy jest sens czekać, czy iść znowu do lekarza? Bo zaczynam się martwić, że coś jest nie tak. Dzięki za każdą odpowiedź!

Ja brałam Amotaks dwa razy – raz na zapalenie oskrzeli, a drugi raz na infekcję zatok, więc trochę mogę Ci opowiedzieć, jak to było u mnie. Z tym gardłem to w sumie normalne, że jeszcze nie czujesz poprawy po dwóch dniach. U mnie pierwsza ulga pojawiła się jakoś pod koniec drugiego dnia, ale dopiero trzeciego poczułam, że mogę w końcu normalnie oddychać i przełykać bez bólu. Lekarz mi tłumaczył, że antybiotyki nie działają jak tabletka przeciwbólowa – potrzebują czasu, żeby w pełni zacząć rozwalać te bakterie.

Jak brałam na zatoki, to było gorzej, bo przez pierwsze dwa dni nic się nie zmieniało, a na dodatek miałam uczucie jakby mi głowa miała eksplodować. Myślałam, że ten antybiotyk nie działa, ale trzeci dzień to był cud – nagle zaczęło mi schodzić to wszystko z nosa, i w końcu mogłam spać bez budzenia się co godzinę.

Mój mąż też miał Amotaks, ale u niego efekt był szybszy – brał na jakieś zapalenie ucha, i mówił, że już po pierwszym dniu przestało go tak bardzo boleć. Myślę, że to zależy od organizmu i od tego, jak poważna jest infekcja. Ważne, żeby brać antybiotyk zgodnie z zaleceniami, bo jak się przerwie, to można się nabawić jeszcze większych problemów.