Augmentin nie jest lekiem przeciwbólowym, a jedynie antybiotykiem, który działa na bakterie wywołujące infekcje. Amoksycylina, jeden ze składników Augmentinu, należy do grupy penicylin, które hamują wzrost i rozmnażanie bakterii, a kwas klawulanowy chroni amoksycylinę przed degradacją przez enzymy bakteryjne beta-laktamazy.
Hej wszystkim, mam pytanie odnośnie Augmentinu. Lekarz przepisał mi go na zapalenie zatok, ale zastanawiam się, czy Augmentin działa przeciwbólowo? Mam straszny ból głowy i twarzy od tego wszystkiego i liczę na ulgę, ale nie wiem, czego się spodziewać.
Cześć! Doskonale wiem, co przeżywasz, bo sama miałam zapalenie zatok kilka miesięcy temu i ten ból potrafi być okropny, jakby cała twarz pulsowała. Jeśli chodzi o Augmentin, to jest to antybiotyk, więc jego zadanie to walka z bakteriami powodującymi stan zapalny. Niestety, sam w sobie nie działa przeciwbólowo. Można to porównać do naprawy problemu u źródła – gdy infekcja zacznie ustępować, ból też się zmniejszy, ale to proces, który może potrwać dzień lub dwa. W międzyczasie można brać środki przeciwbólowe, które łagodzą objawy. Ja osobiście używałam ibuprofenu i naprawdę mi pomógł. Również inhalacje z olejkami (eukaliptusowy, miętowy) były jak wybawienie – przynosiły ulgę choć na chwilę i pomagały z odetkaniem zatok.
Swoją drogą, pamiętam, że podczas choroby miałam taką frustrację, bo ból utrudniał mi dosłownie wszystko – jedzenie, spanie, nawet oglądanie seriali. Ciężko było skupić się na czymkolwiek. Ale przypomniałam sobie, jak babcia zawsze mówiła, żeby pić dużo ciepłych naparów, najlepiej z miodem i imbirem. Może to bardziej placebo, ale czułam się dzięki temu lepiej i miałam wrażenie, że szybciej dochodzę do siebie.