Po podaniu doustnym na czczo, pregabalina jest dobrze wchłaniana z przewodu pokarmowego, a jej maksymalne stężenie w surowicy krwi osiąga po około godzinie. W przypadku podawania dawek wielokrotnych, stan stacjonarny, czyli stan, w którym szybkość eliminacji leku z organizmu jest równa szybkości jego dostarczania, osiąga się po około 24-48 godzinach.
Dopiero zaczęłam brać pregabalinę i szczerze mówiąc, nie wiem, czego się spodziewać. Lekarz powiedział, że powinna pomóc na moje problemy z lękami i bólem neuropatycznym, ale nie powiedział dokładnie, po jakim czasie zaczyna działać. Czuję, że jestem trochę zniecierpliwiona, bo w sumie chciałabym już widzieć efekty… Macie jakieś doświadczenia? Ile trzeba czekać, żeby to coś zaczęło działać? No i czy od razu się czuje, czy to raczej takie stopniowe?
U mnie pierwsze efekty pojawiły się po kilku dniach, tak mniej więcej po trzech. Nie było to nic spektakularnego, ale czułam, że ból trochę odpuścił i że jestem mniej napięta. Jeśli chodzi o lęki, to poprawa przyszła bardziej stopniowo, tak po około dwóch tygodniach zauważyłam, że mniej się wszystkim przejmuję i jest mi łatwiej funkcjonować.
Ale przyznam, że na początku miałam trochę wątpliwości, bo przez pierwsze dwa dni czułam się taka… zamulona. Jakbym chodziła z lekkim ciężarem na głowie. Myślałam, że coś jest nie tak, ale lekarz powiedział mi, że organizm musi się przyzwyczaić. Po paru dniach to minęło, więc się tym nie przejmuj, jakbyś też coś takiego miała.
Co do efektów, to znajoma, która też to bierze, miała inaczej – u niej ból zaczął znikać dopiero po tygodniu, a lęki odpuściły po miesiącu. To chyba kwestia indywidualna, każdy reaguje trochę inaczej. Ważne, żebyś brała regularnie i dała sobie czas.
Pamiętam, że na początku byłam wkurzona, bo oczekiwałam czegoś szybszego. Wiesz, jak człowiek cierpi, to chce poczuć ulgę na już. Ale warto się uzbroić w cierpliwość, bo lek naprawdę działa, tylko trzeba poczekać.
Cześć wszystkim! Od pewnego czasu zmagam się z uporczywym bólem neuropatycznym, szczególnie w obrębie dłoni. Zwykłe leki przeciwbólowe i przeciwzapalne praktycznie mi nie pomagają, dlatego neurolog przepisał mi pregabalinę.
Od czterech dni przyjmuję 25 mg rano i 75 mg wieczorem. Dorzucam zdjęcie opakowania Egzysty 75 mg, którą biorę na noc. Na razie nie widzę poprawy — mam wręcz wrażenie, że ból trochę się nasilił, a dodatkowo pojawiły się senność, zawroty głowy i nudności. Wiem, że kilka dni to jeszcze krótko, dlatego chciałabym poznać doświadczenia innych osób.
Po jakim czasie zaczęliście odczuwać działanie pregabaliny? Czy poprawa pojawiła się dopiero po kilku tygodniach albo po zwiększeniu dawki? Jakie mieliście działania niepożądane i jaką dawkę przyjmujecie? Dziękuję wszystkim
Kilka lat temu przez krótki czas przyjmowałam pregabalinę. Niemal natychmiast zmniejszyła mój ból, ale powodowała u mnie takie otępienie i brak zahamowań, że nie byłam w stanie wykonywać nawet podstawowych czynności, nie mówiąc już o pracy jako nauczycielka przedmiotów przyrodniczych w ósmej klasie.
Prowadzenie samochodu było bardzo trudne. W ciągu niespełna dwóch miesięcy spowodowałam dwie drobne kolizje. Mówiłam różne dziwne rzeczy, których wcale nie miałam na myśli, i kupowałam niepotrzebne przedmioty. Lek mocno mnie odurzał, a jednocześnie miałam silne przekonanie, że zachowuję się zupełnie normalnie.
Po około dwóch miesiącach przyjmowania 75 mg dziennie nierozsądnie odstawiłam lek bez stopniowego zmniejszania dawki. To był jeden z największych błędów, jakie popełniłam. Objawy odstawienne były koszmarne — najgorsze, jakich doświadczyłam po jakimkolwiek leku.
Przyjmowałem pregabalinę dwa razy i za każdym razem źle się to kończyło. Druga próba właściwie kończy się właśnie teraz. Jeszcze tydzień temu przyjmowałem 100 mg trzy razy dziennie. W zeszły czwartek wieczorem miałem zwiększyć dawkę do 150 mg trzy razy dziennie. Przyjąłem więc nową dawkę i poszedłem spać, ale po sześciu godzinach obudziłem się w fatalnym stanie.
Przez ostatni tydzień żyłem właściwie wyłącznie na napoju imbirowym i wodzie. Dopiero wczoraj wieczorem po raz pierwszy od tygodnia zjadłem coś stałego. Dzisiaj czuję się lepiej, ale nadal nie wróciłem do siebie.
Poprzednim razem, około 15 lat temu, skończyło się podobnie. Muszę jednak przyznać, że podczas stosowania leku niektóre objawy występowały rzadziej i były mniej nasilone. Teraz odczuwam brak tego działania.
Przepraszam, że zaczynam od takiej przerażającej historii, ale u mnie często tak wygląda stosowanie leków: działają, dopóki przestają działać, a wtedy czasami powodują więcej bólu, niż wcześniej go łagodziły.
Bardzo dziękuję za odpowiedź i opisanie swoich doświadczeń @adri Od czterech dni przyjmuję 25 mg rano i 75 mg wieczorem. Liczyłam na jakąś poprawę. Wiem, że potrzeba na nią czasu, ale miałam nadzieję, że lek przynajmniej nie będzie nasilał bólu.
Miałam po pregabalinie okropne działania niepożądane: silne problemy żołądkowe, zawroty głowy, omdlenia, zaburzenia widzenia — niewyraźny obraz, suchość oczu i pływające plamki — a także codzienne migreny, zauważalny wzrost masy ciała, skurcze mięśni i omamy.
Nie jest to jednak typowa reakcja. Chciałam po prostu napisać szczerze, jak wyglądało to u mnie. Czasami reaguję na leki mocniej niż inni.
To kolejne działanie niepożądane, którego zdecydowanie chciałabym uniknąć, ponieważ mam pewne problemy związane z jedzeniem. Czy wzrost masy ciała wynikał ze zwiększonego apetytu, czy raczej z obrzęków i wzdęć?
Dla mnie ten lek całkowicie zmienił sytuację. Zaczynałam od 150 mg dwa razy dziennie. W ciągu kilku dni mój ból znacznie się zmniejszył — chodzi konkretnie o ból nerwowy.
Początkowo odczuwałam silne zmęczenie. Ustąpiło dopiero po około 6–8 tygodniach, ale zmniejszenie bólu zdecydowanie było tego warte.
Kiedyś przyjmowałem pregabalinę, ale została odstawiona ze względu na możliwe działania niepożądane. Przez kilka miesięcy stosowałem 100 mg trzy razy dziennie.
W ciągu kilku tygodni od rozpoczęcia leczenia zmniejszył się ból nerwowy związany z radikulopatią szyjną.
Później bardzo szybko przytyłem i osiągnąłem najwyższą masę ciała w życiu — 101 kg — mimo że nie jadłem znacznie więcej niż wcześniej.
Moje tętno zaczęło nagle przyspieszać, nawet kiedy odpoczywałem. Rozpoznano u mnie tachykardię. Miałem również częste kołatania serca i wrażenie pomijania uderzeń.
Kiedy zauważono, jak bardzo przytyłem, przez kilka tygodni stopniowo zmniejszałem dawkę. Ostatecznie straciłem dodatkowe kilogramy, ale zajęło mi to ponad dwa razy więcej czasu, niż trwało przyjmowanie pregabaliny.
Obecnie długotrwale przyjmuję beta-bloker z powodu tachykardii. Nadal zdarzają mi się nagłe kołatania serca, które udało się zarejestrować podczas badania kardiologicznego.
Pregabalina z pewnością pomaga wielu osobom cierpiącym na ból nerwowy, ale w moim przypadku działania niepożądane były nie do zaakceptowania.
Dziękuję, doceniam to Po prostu miałem pecha. Mój lekarz naprawdę starał się mi pomóc, a pregabalina jest lekiem, który pomaga wielu osobom.
Jeden z moich znajomych niedawno przyjmował ją z powodu nerwobólu po półpaścu. Lek zadziałał u niego bardzo dobrze i nie spowodował uciążliwych działań niepożądanych.
Jeśli jednak zaczniesz nagle i bez wyraźnej przyczyny przybierać na wadze, koniecznie porusz ten temat podczas konsultacji.
Bardzo dziękuję za radę. Myślę, że reakcja na lek jest bardzo indywidualna. Mam nadzieję, że pregabalina mi pomoże. Na szczęście dobrze dogaduję się z neurologiem i mam nadzieję, że uda się dobrać odpowiednią terapię oraz dawkę na ten ból.
Jeszcze raz dziękuję za opisanie swoich doświadczeń. Zawsze warto poznać historie osób znajdujących się w podobnej sytuacji
Przyjmowałam 75 mg dwa razy dziennie przez około osiem lat. Początkowo nie miałam żadnych działań niepożądanych, a korzyści były ogromne. Znowu mogłam normalnie funkcjonować i wykonywać większość codziennych czynności.
Z czasem zaczęły jednak pojawiać się takie problemy jak osłabienie mięśni, słabe krążenie, zaburzenia koordynacji oraz inne objawy neurologiczne. Obecnie już nie przyjmuję pregabaliny, ale jej odstawianie było bardzo trudne. Bez niej zdecydowanie funkcjonuje mi się gorzej, jednak mam nadzieję, że przynajmniej część dodatkowych problemów z czasem ustąpi.
Przyjmuję 100 mg dwa razy dziennie. Lek zaczął pomagać po kilku dniach, najwyżej po tygodniu.
Jedyne działanie niepożądane pojawiło się po zwiększeniu dawki. Przez około 20 minut po przyjęciu leku miałam łagodne omamy wzrokowe. Wyglądało to tak, jakbym kątem oka widziała coś, czego tak naprawdę tam nie było. Pojawiały się również delikatne smugi za poruszającymi się przedmiotami, podobne do efektu po przyjęciu niewielkiej ilości grzybów halucynogennych.
Działania niepożądane ustąpiły po 2–3 dniach, kiedy przyzwyczaiłam się do nowej dawki.