Czas, w jakim Telfexo zaczyna działać, może się różnić w zależności od kilku czynników, takich jak indywidualne cechy metabolizmu pacjenta, rodzaj i ciężkość objawów alergii, a także ogólny stan zdrowia. Zazwyczaj, Telfexo, jako lek antyhistaminowy drugiej generacji, zaczyna wykazywać działanie w ciągu jednej do trzech godzin po zażyciu.
Po jakim czasie on Wam zaczyna działać? Wzięłam pierwszy raz wczoraj rano na alergię (oczy jak królik, nos zatkany, kichanie seriami po 10 razy…) i nie wiem, czy ja za szybko oczekuję efektu, czy może u mnie działa wolniej. Ile u Was trzeba było czekać na poprawę?
U mnie Telfexo zaczyna działać mniej więcej po godzinie. Serio – jak mam napad kichania i łzawienie oczu, to po około 45–60 minutach czuję, że się wycisza. Najbardziej zauważam to po nosie – przestaje cieknąć jak kran i mogę normalnie oddychać.
Ale powiem Ci tak – jak alergia jest już mocno rozkręcona, to nie ma efektu „pstryk i po sprawie”. Wtedy poprawa jest stopniowa, tak w ciągu 2–3 godzin robi się dużo lepiej. Najlepiej u mnie działa jak biorę regularnie, codziennie o tej samej porze, a nie dopiero jak już mam oczy spuchnięte na pół twarzy.
I ważne – nie popijaj sokiem. Ja kiedyś popiłam pomarańczowym i miałam wrażenie, że słabiej zadziałał. Teraz tylko woda i jest ok.
U mnie było trochę inaczej. Pierwsza tabletka – szału nie było. Myślałam, że w ogóle nie działa. Dopiero drugiego dnia poczułam, że alergia jest pod kontrolą. Lekarz mi kiedyś powiedział, że on zaczyna działać w ciągu godziny, ale pełny efekt czuć jak się utrzyma stałe stężenie, czyli przy regularnym braniu.
Mam bardzo silną alergię na brzozę, oczy swędzą tak, że mam ochotę je wydrapać, a gardło drapie jak przy anginie. Po Telfexo po około godzinie świąd się zmniejsza, ale największą różnicę widzę po 2–3 godzinach. No i działa mi praktycznie cały dzień.
Moja siostra też bierze i u niej jest szybciej – mówi, że po 30–40 minutach już czuje ulgę. Więc chyba każdy reaguje trochę inaczej. Jak wzięłaś pierwszy raz, to daj mu jeszcze dzień–dwa regularnego stosowania i zobaczysz, jak Twój organizm reaguje.