Po jakim czasie zaczyna działać Telfexo?

Czas, w jakim Telfexo zaczyna działać, może się różnić w zależności od kilku czynników, takich jak indywidualne cechy metabolizmu pacjenta, rodzaj i ciężkość objawów alergii, a także ogólny stan zdrowia. Zazwyczaj, Telfexo, jako lek antyhistaminowy drugiej generacji, zaczyna wykazywać działanie w ciągu jednej do trzech godzin po zażyciu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/telfexo/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-telfexo/

Po jakim czasie on Wam zaczyna działać? Wzięłam pierwszy raz wczoraj rano na alergię (oczy jak królik, nos zatkany, kichanie seriami po 10 razy…) i nie wiem, czy ja za szybko oczekuję efektu, czy może u mnie działa wolniej. Ile u Was trzeba było czekać na poprawę?

U mnie Telfexo zaczyna działać mniej więcej po godzinie. Serio – jak mam napad kichania i łzawienie oczu, to po około 45–60 minutach czuję, że się wycisza. Najbardziej zauważam to po nosie – przestaje cieknąć jak kran i mogę normalnie oddychać.

Ale powiem Ci tak – jak alergia jest już mocno rozkręcona, to nie ma efektu „pstryk i po sprawie”. Wtedy poprawa jest stopniowa, tak w ciągu 2–3 godzin robi się dużo lepiej. Najlepiej u mnie działa jak biorę regularnie, codziennie o tej samej porze, a nie dopiero jak już mam oczy spuchnięte na pół twarzy.

I ważne – nie popijaj sokiem. Ja kiedyś popiłam pomarańczowym i miałam wrażenie, że słabiej zadziałał. Teraz tylko woda i jest ok.

U mnie było trochę inaczej. Pierwsza tabletka – szału nie było. Myślałam, że w ogóle nie działa. Dopiero drugiego dnia poczułam, że alergia jest pod kontrolą. Lekarz mi kiedyś powiedział, że on zaczyna działać w ciągu godziny, ale pełny efekt czuć jak się utrzyma stałe stężenie, czyli przy regularnym braniu.

Mam bardzo silną alergię na brzozę, oczy swędzą tak, że mam ochotę je wydrapać, a gardło drapie jak przy anginie. Po Telfexo po około godzinie świąd się zmniejsza, ale największą różnicę widzę po 2–3 godzinach. No i działa mi praktycznie cały dzień.

Moja siostra też bierze i u niej jest szybciej – mówi, że po 30–40 minutach już czuje ulgę. Więc chyba każdy reaguje trochę inaczej. Jak wzięłaś pierwszy raz, to daj mu jeszcze dzień–dwa regularnego stosowania i zobaczysz, jak Twój organizm reaguje.