Po jakim czasie zaczyna działać Zotral?

Kochana, to całkowicie normalne, że po 2 tygodniach nie czujesz jeszcze poprawy. Ja miałam bardzo podobnie. Brałam Zotral po śmierci mojej mamy – załamałam się totalnie. Byłam jak cień człowieka: chodziłam do pracy jak robot, wracałam i leżałam w łóżku. Bez siły, bez chęci, bez emocji. Psychiatra dał mi Zotral, zaczęłam od 25 mg przez tydzień, potem 50 mg.

I pierwsze 2–3 tygodnie… MASAKRA. Serio. Czułam się gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia. Bolała mnie głowa, miałam zawroty, byłam rozbita i w nocy śniły mi się jakieś głupoty. Ale lekarz powiedział, że to organizm się przestawia – i miał rację. Po mniej więcej miesiącu zaczęłam zauważać, że trochę mniej płaczę, że potrafię się skupić na pracy, że znowu coś mnie cieszy.

U mnie pełne działanie przyszło po jakiś 5–6 tygodniach. Wiem, że każdy organizm jest inny, ale cierpliwość to podstawa. I jak coś Cię bardzo niepokoi, to zawsze warto zadzwonić do lekarza. Ale to, co opisujesz, naprawdę nie brzmi dziwnie. Trzymaj się, kochana. To się ułoży.