Poltram Combo na ból kręgosłupa

Poltram Combo może pomóc na silniejszy ból kręgosłupa, ale działa objawowo — zmniejsza ból, nie usuwa jego przyczyny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/poltram-combo/poltram-combo-na-kregoslup/

Miałem rezonans kręgosłupa w czerwcu 2025, wtedy wrzucałem tutaj zdjęcie i pytałem o opinie, bo ból pleców i promieniowanie do nogi ciągną się u mnie już od kilku lat. W zeszłym tygodniu zrobiłem kontrolny rezonans, a dziś miałem omówienie wyniku. Niestety wyszło, że przepuklina/dyskopatia wyraźnie się powiększyła i zaczyna to coraz bardziej tłumaczyć, dlaczego ostatnio epizody bólowe są częstsze, mocniejsze i trudniejsze do opanowania.

Mam 28 lat, a przez ostatnie około półtora roku jest zdecydowanie gorzej. Wcześniej zdarzały się okresy bólu, ale teraz potrafi mnie naprawdę wyłączyć z normalnego funkcjonowania — siedzenie, schylanie się, chodzenie czy spanie bywają problemem. Neurochirurg powiedział, że operacja jest bardzo prawdopodobna, ale najpierw chce spróbować zastrzyków/blokad. Pierwsze mają być blokady nerwów na poziomach L3, L4 i L5 obustronnie, żeby zmniejszyć ból pleców. Drugi etap miałby być bardziej ukierunkowany na ból od dysku uciskającego korzeń S1.

Aktualnie jestem na kilku lekach przeciwbólowych i rozluźniających, ale szczerze mówiąc mam wrażenie, że to już bardziej „przetrwanie dnia” niż realne rozwiązanie problemu. Przy mocniejszych rzutach ból jest tak duży, że zwykłe leki nie wystarczają. Przerabiałem już różne opcje, w tym tramadol, gabapentynę i nortryptylinę, ale bez większego efektu. Z tego powodu rozumiem, dlaczego przy takich dolegliwościach czasem włącza się leki typu Poltram Combo — mogą pomóc złagodzić ból i jakoś funkcjonować, ale u mnie coraz bardziej widać, że sam lek przeciwbólowy nie rozwiązuje przyczyny, jeśli faktycznie jest ucisk na nerw.

Załączam dwa zdjęcia z rezonansu — pierwsze jest z 2025 roku, drugie z ostatniego badania. Czy ktoś miał podobną sytuację, gdzie przepuklina tak się powiększyła i najpierw próbowano blokad, a dopiero później operacji? Interesuje mnie też, czy komuś leki przeciwbólowe typu tramadol/paracetamol faktycznie dawały sensowną ulgę przy takim bólu kręgosłupa, czy raczej tylko lekko przytępiały objawy.

Miałem za sobą łącznie 7 operacji kręgosłupa, więc z własnego doświadczenia powiem jedno — przy takim obrazie i przy tak długiej historii bólu naprawdę warto zebrać więcej niż jedną opinię neurochirurgiczną. Nie dlatego, że pierwszy lekarz musi się mylić, tylko dlatego, że decyzja o operacji kręgosłupa potrafi zaważyć na wielu latach życia. Jeden neurochirurg może bardziej stawiać na blokady i leczenie zachowawcze, drugi szybciej zaproponuje mikrodiscektomię, a trzeci spojrzy szerzej na stabilność segmentu i ryzyko nawrotu.

U mnie różnica między lekarzami była ogromna. Dopiero po kilku konsultacjach trafiłem na kogoś, kto dobrze wyjaśnił, skąd dokładnie bierze się ból, co ma sens operować, a czego leki przeciwbólowe i zastrzyki nie naprawią. I to jest ważne w Twojej sytuacji — Poltram Combo, tramadol, opioidy czy inne leki mogą pomóc przetrwać zaostrzenie, ale jeśli dysk faktycznie drażni albo uciska korzeń nerwowy, to lek nie cofnie mechanicznego ucisku. Może zmniejszyć odczuwanie bólu, ale przyczyna nadal zostaje.

Blokady czasem naprawdę dają ulgę, zwłaszcza jeśli chodzi o stan zapalny wokół nerwu, ale nie każdemu i nie zawsze na długo. Warto też dopytać, jaki jest dokładny cel tych pierwszych zastrzyków — czy mają być lecznicze, diagnostyczne, czy bardziej „kupieniem czasu” przed ewentualną operacją. Ja bym na Twoim miejscu zrobił listę objawów: gdzie promieniuje ból, czy masz drętwienie, osłabienie, problemy ze stopą, łydką, chodzeniem, snem, ile razy w miesiącu są ostre epizody i co realnie pomaga. Z taką listą idź do 2–3 specjalistów, bo wtedy łatwiej porównać ich podejście.

Co do komórek macierzystych i podobnych metod — też bym się tym zainteresował, ale bardzo ostrożnie i tylko po sprawdzeniu, czy w Twoim konkretnym przypadku ma to jakikolwiek sens. Przy dużej przepuklinie z objawami korzeniowymi najważniejsze jest ustalenie, czy problemem jest stan zapalny, niestabilność, sam dysk, czy konkretny ucisk na nerw. Nie każdy „nowoczesny” zabieg będzie dobrym wyborem.

U mnie historia podoba na poziomie L5-S1 i u mnie też zaczęło się od tego, że przez lata jakoś z tym funkcjonowałem, a potem nagle wszystko zaczęło się nasilać. Przez około 3 lata bujałem się z bólem, epizodami rwy, ograniczeniami i ciągłym kombinowaniem, co jeszcze można zrobić, żeby nie iść w operację. Psychicznie też mnie to mocno zjechało, bo przewlekły ból kręgosłupa to nie jest tylko „bolące plecy”. To rozwala sen, pracę, nastrój, cierpliwość, relacje i poczucie normalności. U mnie długo próbowano różnych metod, ale nie chciałem, żeby opioidy były stałym planem leczenia. Leki przeciwbólowe trochę pomagały, ale bardziej na zasadzie przygaszenia bólu niż powrotu do życia. I to jest moim zdaniem ważne przy takich lekach jak Poltram Combo — mogą być przydatne, kiedy ból jest mocny i trzeba jakoś funkcjonować, ale jeśli masz coraz większą przepuklinę i objawy od korzenia nerwowego, to sam lek nie rozwiąże problemu. Może zmniejszyć cierpienie, ale nie usunie konfliktu dysku z nerwem.

U mnie punktem przełomowym było to, że zaczęła zanikać łydka. Do tego dochodziły koszmarne skurcze w nocy, takie po 20 minut, których nie dało się przerwać. Budziłem się z krzykiem, sen praktycznie nie istniał. Wtedy decyzja o operacji stała się dużo bardziej oczywista, bo przestało chodzić tylko o ból, a zaczęło chodzić o funkcję nogi i ryzyko trwałych problemów. Najpierw miałem mikrodiscektomię, potem doszło do ponownej przepukliny. Następnie była kolejna discektomia z laminektomią, ale znowu nastąpił nawrót. Ostatecznie skończyło się na stabilizacji/fuzji L5-S1. Trzy operacje w trzy miesiące brzmią fatalnie i szczerze — to był bardzo ciężki czas, ale mimo wszystko ta fuzja dała mi ulgę. Wtedy byłem już w naprawdę ciemnym miejscu psychicznie przez ból i z perspektywy czasu żałuję, że wcześniej nie mówiłem głośniej, jak bardzo mnie to rozwalało.

Dlatego przy Twojej sytuacji powiedziałbym tak: dobrze, że próbują blokad, bo czasem potrafią dać oddech i pokazać, ile bólu pochodzi od konkretnego korzenia. Ale jeśli masz narastające objawy, osłabienie, drętwienie, problemy z łydką, stopą albo coraz krótsze okresy bez bólu, to nie zamiataj tego pod dywan samymi tabletkami. Leki typu tramadol/paracetamol mogą być częścią leczenia bólu, ale przy dużej dyskopatii trzeba patrzeć szerzej — na obraz MRI, objawy neurologiczne i to, czy jakość życia realnie się pogarsza.

A jakie dokładnie masz objawy @Renno ? Możesz opisać, jak to u Ciebie wygląda na co dzień?

U mnie to jest wieloletnia choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa / degeneracyjna choroba dysków. Objawy są głównie neurologiczne i bólowe: drętwienie stóp, pieczenie w łydce i stopie, do tego bardzo silny, wyniszczający ból w odcinku lędźwiowym. Taki ból, który nie jest tylko „bolącymi plecami”, ale potrafi realnie wyłączyć z normalnego życia, snu, chodzenia i funkcjonowania.

Nie wiem dokładnie, jak wygląda Twoja sytuacja i na ile Twoje objawy są podobne, ale u mnie przez lata pracowało nad tym łącznie 7 chirurgów. Miałem 3 stabilizacje/fuzje, 2 laminektomie, pełną dekompresję, implant stymulatora rdzenia kręgowego, który u niektórych osób może pomóc zejść z części leków przeciwbólowych albo przynajmniej mocno je ograniczyć. Przerabiałem też różne metody typu komórki macierzyste, PRP i podobne rzeczy.

Patrząc z perspektywy czasu, trochę żałuję, że wcześniej nie poszedłem w bardziej zdecydowane rozwiązanie, czyli większą, wielopoziomową stabilizację, a później nie połączyłem tego z regeneracją, wzmacnianiem, komórkami macierzystymi/egzosomami i przede wszystkim regularnym ruchem. Może oszczędziłoby mi to 29 lat bólu i ciągłego krążenia między lekami, zabiegami i kolejnymi nawrotami.

Wiem, że przy takim bólu łatwo powiedzieć „ćwicz i chodź”, a dużo trudniej to zrobić, kiedy każdy krok boli albo noga piecze i drętwieje. Ale z mojego doświadczenia chodzenie, stopniowe wzmacnianie i odbudowanie mięśni są absolutnie kluczowe w powrocie do lepszego funkcjonowania. Same leki, nawet mocne, mogą pomóc przetrwać dzień, ale nie zastąpią odzyskiwania siły i stabilizacji ciała.

I jeszcze raz podkreślę: szukaj naprawdę dobrego specjalisty, nawet jeśli musisz skonsultować się z kilkoma. Przy kręgosłupie różnica między lekarzami jest ogromna. Jeden będzie tylko dokładał leki, drugi zaproponuje blokady, trzeci spojrzy szerzej na całą mechanikę kręgosłupa i objawy neurologiczne. Warto szukać tak długo, aż trafisz na kogoś, kto nie patrzy tylko na zdjęcie MRI, ale łączy je z tym, jak Ty faktycznie funkcjonujesz.