Poltram Combo może pomóc na ból przy rwie kulszowej, ale działa objawowo — zmniejsza ból, nie usuwa ucisku na nerw ani nie „leczy” samej rwy.
Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/poltram-combo/poltram-combo-na-rwe-kulszowa/
Poltram Combo może pomóc na ból przy rwie kulszowej, ale działa objawowo — zmniejsza ból, nie usuwa ucisku na nerw ani nie „leczy” samej rwy.
Byłam dziś u specjalisty od leczenia bólu i po obejrzeniu badań usłyszałam, że problem z kręgosłupem jest naprawdę konkretny — duża przepuklina/ucisk i stąd ten ból promieniujący do nogi. Wrzucam zdjęcie z badania, bo może komuś łatwiej będzie zrozumieć, że przy rwie kulszowej to nie jest zwykłe „pobolewanie pleców”, tylko ból, który potrafi kompletnie wyłączyć człowieka z życia.
Najgorsze jest to czekanie. Mam mieć zrobiony zastrzyk/nadoponowe podanie leku przeciwbólowo-przeciwzapalnego, ale oczywiście najpierw formalności, zgody, terminy i człowiek zostaje sam z bólem. Lekarka powiedziała, że będzie próbowała przyspieszyć sprawę, ale na ten moment muszę jakoś przetrwać. A ból jest taki, że czasem naprawdę chce mi się płakać — chodzenie, siedzenie, wstawanie z łóżka, nawet leżenie potrafi być męczące.
U mnie Poltram Combo był jednym z niewielu leków, po których czułam chociaż częściową ulgę. Nie działał tak, że nagle wszystko znikało, ale pozwalał mi przez chwilę funkcjonować bardziej po ludzku. Trochę wyciszał ten przeszywający ból i promieniowanie do nogi, dzięki czemu mogłam chociaż zasnąć albo przejść kilka kroków bez takiego napięcia i paniki, że zaraz mnie znowu „złamie”.
Mam jednak świadomość, że Poltram Combo nie naprawia problemu w kręgosłupie. On tylko przycisza ból, bo zawiera tramadol i paracetamol. Ucisk na nerw nadal zostaje, więc jak lek przestaje działać, wszystko potrafi wrócić. I to jest chyba najbardziej frustrujące — przez parę godzin jest trochę lepiej, a potem znowu człowiek czuje, że wraca do punktu wyjścia.
Szczerze mówiąc, dopiero przy takim bólu zrozumiałam, dlaczego ludzie przy rwie kulszowej są czasem kompletnie bezradni. Z zewnątrz można wyglądać normalnie, a w środku walczyć z bólem przy każdym ruchu. Dlatego dla mnie Poltram Combo nie jest „lekiem na rwę” w takim sensie, że rozwiązuje przyczynę, ale jako lek przeciwbólowy potrafił dać mi chwilę oddechu, kiedy ból był już naprawdę trudny do zniesienia.
Kurczę, patrząc na to zdjęcie, aż mnie ścisnęło, bo moje MRI wyglądało bardzo podobnie. Też miałam przepuklinę i rwę kulszową taką, że przez kilka miesięcy normalne życie praktycznie nie istniało. Chodzenie, siedzenie, schylanie się, nawet przewrócenie się w łóżku na drugi bok potrafiło odpalać taki ból, że człowiek od razu robił się cały spięty.
U mnie Poltram Combo pomagał bardziej „przetrwać dzień” niż rozwiązywał problem. Ból po nim nie znikał w 100%, ale był mniej ostry, mniej przeszywający i mogłam chociaż trochę funkcjonować. Miałam też leki rozluźniające mięśnie i później fizjoterapię. Największą różnicę zrobił czas, ostrożne ruchy i rehabilitacja. Dziś nadal uważam, jak siadam, stoję i się schylam, ale rwa praktycznie odpuściła. Także serio — jest nadzieja, nawet jeśli teraz wydaje się, że już nigdy nie będzie normalnie.
Miałam przepuklinę, która wyglądała fatalnie i też długo słyszałam, że może skończyć się operacją. Później na kolejnym badaniu wyszło, że część tego problemu się zmniejszyła, ale nerw nadal potrafił się odzywać. Najbardziej dobijało mnie drętwienie stopy, bo ból bólem, ale to uczucie obcego, zdrętwiałego miejsca potrafi człowieka wykończyć psychicznie.
Poltram Combo u mnie był takim lekiem „na przeczekanie najgorszego”. Nie leczył rwy, ale kiedy ból promieniował do nogi i nie mogłam znaleźć żadnej pozycji, to po nim bywało choć trochę lżej. Tylko przy takich objawach trzeba pamiętać, że drętwienie i nerwowe rzeczy potrafią schodzić najdłużej. U mnie ból odpuszczał szybciej niż zaburzenia czucia. Nie życzyłabym tego nikomu, bo to naprawdę jest koszmar.
O matko, to wygląda naprawdę boleśnie. Sam miałem rwę, ale moja przepuklina nie wyglądała aż tak dramatycznie, a i tak byłem w rozsypce. Ludzie, którzy tego nie przeżyli, często myślą, że „bolą plecy” i tyle. A to jest zupełnie inny rodzaj bólu — jakby ktoś podłączył prąd od kręgosłupa przez pośladek do nogi. W sumie mam nawet zdjęcie mojego:
Poltram Combo może mieć sens przy takim bólu, bo to nie jest zwykły paracetamol, tylko połączenie paracetamolu z tramadolem. U mnie dawał ulgę, ale też trochę zamulał i robiło mi się po nim niedobrze, więc nie był idealny. Mimo wszystko rozumiem, że przy ostrej rwie człowiek łapie się wszystkiego, co pozwoli choć na chwilę poczuć się normalnie. Oby zastrzyk albo dalsze leczenie szybko ruszyło, bo patrząc na to zdjęcie, trudno się dziwić, że cierpisz.
Ja bym na Twoim miejscu koniecznie poprosił o pełny opis badania, nie tylko zdjęcie z ekranu. Sam obraz robi wrażenie, ale opis radiologa albo lekarza od bólu daje dużo więcej konkretów: poziom, wielkość przepukliny, ucisk na worek oponowy, konflikt z korzeniem nerwowym, zwężenie kanału itd. To potem bardzo pomaga przy rozmowie z kolejnym specjalistą, neurochirurgiem albo przy kwalifikacji do blokady/zabiegu. Co do Poltram Combo — rozumiem, dlaczego jest wspomniany w artykule, bo przy rwie może pomóc objawowo. Ale dobrze, że tekst zaznacza, że on nie usuwa ucisku. To jest dokładnie ten problem: lek potrafi przyciszyć alarm bólowy, ale jeśli nerw jest dalej mechanicznie drażniony, to po kilku godzinach wszystko może wracać. Dlatego przy takich obrazach jak Twój najważniejsze jest nie tylko „co na ból teraz”, ale też plan, co dalej.
U mnie też była duża przepuklina i pamiętam ten strach po zobaczeniu MRI. Niby człowiek czuje ból, ale dopiero jak widzi na obrazie, co tam siedzi, to robi się naprawdę słabo. Miałam dwa zastrzyki nadoponowe i byłam na lekach przeciwbólowych, bo inaczej nie dawałam rady. Ból trochę się zmniejszał, ale drętwienie schodziło dużo wolniej.
Mnie kiedyś lekarz też najpierw wysłał na zastrzyk i fizjoterapię, a ja już byłem na etapie, że pytałem tylko: kiedy operacja? Zastrzyk trochę zdjął krawędź bólu, ale nie rozwiązał problemu. Dopiero po zmianie lekarza i dalszej diagnostyce zapadła decyzja o zabiegu. Nie mówię, że u Ciebie będzie tak samo, ale wiem jedno: jeśli ból robi życie nie do zniesienia, trzeba mocno walczyć o siebie i nie dać się zbyć.
Poltram Combo rozumiem jako lek, który może pomóc przetrwać najgorszy okres — szczególnie kiedy rwa kulszowa nie pozwala spać ani normalnie się ruszać. Ale dobrze, że w artykule jest napisane wprost: to działa przeciwbólowo, nie „naprawia” przepukliny. U mnie leki dawały chwilowe okno, w którym mogłem wstać, zjeść, przejść się po mieszkaniu, ale prawdziwa poprawa przyszła dopiero wtedy, gdy leczenie zaczęło celować w przyczynę, a nie tylko w sam ból.