Podczas stosowania Protopic można spożywać alkohol, ale należy zachować ostrożność, ponieważ u niektórych osób alkohol może nasilać objawy skórne – zwłaszcza pieczenie, swędzenie i rumień w miejscach aplikacji maści.
Temat jest powiązany z:: https://medyk.online/lek/protopic/czy-stosujac-protopic-mozna-pic-alkohol/
Stosowałam Protopic przez 3 tygodnie – rano i wieczorem – na okolice ust, żeby wyleczyć perioral dermatitis (zapalenie okołoustne). I faktycznie, skóra się oczyściła, wyglądała naprawdę dobrze… ale pojawił się dziwny i niepokojący efekt uboczny.
Za każdym razem, gdy wypiłam choćby kieliszek wina, miejsca, gdzie wcześniej nakładałam maść, zaczynały intensywnie piec i robiły się czerwone jak burak. Myślałam, że to chwilowe – ale minęły już 3 dni odkąd nie używam żadnego kremu, a reakcja nadal się powtarza po alkoholu. Skóra w tych okolicach cały czas reaguje tak samo: pieczenie, zaczerwienienie, gorąco – jakby była nadwrażliwa.
Z jednej strony Protopic oczyścił mi cerę, z drugiej – zaczynam się martwić, czy nie uszkodził czegoś trwale. Czy ktoś wie, kiedy to minie? Czy skóra wróci do normalnej reaktywności? Mam nadzieję, że to tylko przejściowe podrażnienie, ale póki co alkohol nawet w małej ilości wywołuje totalną reakcję skóry…