Sastium a alkohol

Nie powinno się pić alkoholu w trakcie leczenia lekiem Sastium, ponieważ jego połączenie z alkoholem może prowadzić do niepożądanych reakcji i pogorszenia samopoczucia psychicznego.

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/sastium/czy-stosujac-sastium-mozna-pic-alkohol/

Cześć wszystkim. Mam pytanie do osób, które biorą Sastium – czy można pić alkohol? Mam niedługo wesele w rodzinie i szczerze mówiąc, zastanawiam się, czy mogę sobie pozwolić na lampkę wina albo jedno piwo. Biorę lek od dwóch tygodni, 50 mg dziennie. Czy ktoś z Was próbował i może podzielić się, jak to u niego wyglądało? Dzięki za odpowiedzi!

Też miałam wesele kuzynki jakieś 3 miesiące po tym, jak zaczęłam brać Sastium. Na początku byłam turbo ostrożna – czytałam ulotki, googlowałam, nawet dzwoniłam do swojej lekarki. Powiedziała mi wtedy jedno: “Sertralina i alkohol to nie jest najlepsze połączenie. Lepiej unikać, szczególnie na początku.” No i co? Oczywiście jak to ja, na weselu wypiłam dwa kieliszki wina i pół szampana do toastu.

Efekt? Nic tragicznego się nie wydarzyło, ale poczułam się okropnie. Zrobiło mi się słabo, głowa jak balon, serce waliło. I nie wiem – czy to wina wina, czy stresu, czy po prostu tego, że jeszcze nie byłam dobrze “ustabilizowana” na leku. Ale od tamtej pory omijam alkohol szerokim łukiem. Teraz minęło już 7 miesięcy na Sastium i nadal nie piję – wolę colę niż kaca z lękiem. Więc moja rada: jak już musisz, to bardzo mało. Ale serio – nie warto ryzykować, szczególnie jak masz tendencję do lęków po alko. Trzymaj się!