Verrucutan jest na kurzajki

Verrucutan jest preparatem przeznaczonym do leczenia kurzajek (brodawek wirusowych).

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/verrucutan/czy-verrucutan-jest-na-kurzajki/

Mam takie może głupie pytanie, ale już sama nie wiem :see_no_evil_monkey: czy Verrucutan jest faktycznie na kurzajki? Bo w aptece pani powiedziała, że tak, ale jak zaczęłam czytać w internecie, to się trochę pogubiłam, bo jakieś nazwy medyczne, brodawki wirusowe, HPV i tak dalej.

Mam taką typową kurzajkę na palcu przy paznokciu, od kilku miesięcy. Najpierw myślałam, że to od sprzątania bez rękawiczek, potem że samo zejdzie. No ale nie zeszło. Kupiłam kiedyś plastry, zero efektu. Teraz dostałam Verrucutan i się zastanawiam, czy to na pewno to samo co „kurzajka”, czy ja czegoś nie mylę?

Tak, spokojnie – Verrucutan jest właśnie na kurzajki, tylko one fachowo nazywają się brodawki wirusowe, stąd to całe zamieszanie z nazwami. Ja też się kiedyś wystraszyłam, że to coś innego, a to po prostu ta sama rzecz, tylko medycznie nazwana.

U mnie była na stopie, taka wredna, głęboka. Dermatolog mi przepisał Verrucutan i powiedział, że to działa tak, że powoli niszczy tę zmienioną skórę. Na początku nic wielkiego się nie działo, tylko bielała i trochę piekło po posmarowaniu. Po jakichś 2–3 tygodniach zaczęła się zmniejszać.