Spożywanie alkoholu podczas leczenia Vivace jest niezalecane ze względu na potencjalne interakcje i ryzyko pogorszenia efektów ubocznych.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vivace/czy-przy-vivace-mozna-pic-alkohol/
Spożywanie alkoholu podczas leczenia Vivace jest niezalecane ze względu na potencjalne interakcje i ryzyko pogorszenia efektów ubocznych.
Biorę lek od niedawna, dopiero parę tygodni, i miałem wrażenie, że po jednym piwie zakręciło mi się w głowie jakbym wypił dużo więcej. Zastanawiam się, czy to normalne na początku leczenia i czy z czasem organizm się przyzwyczaja. Nie ukrywam, że czasem człowiek chciałby normalnie wyjść ze znajomymi albo wypić coś do obiadu, a nie ciągle się zastanawiać, czy zaraz nie zemdleje. Jak to wygląda u Was po dłuższym czasie brania Vivace?
U mnie było dokładnie tak samo na starcie. Pierwsze tygodnie z Vivace to była masakra – jedno piwo i czułem się jak po trzech, kręciło się w głowie, serce biło szybciej, a ciśnienie spadało. Też się przestraszyłem, że już nigdy nie będę mógł nic wypić. Ale po jakimś czasie organizm się ogarnął. Teraz biorę Vivace ponad rok i mogę spokojnie wypić jedno piwo czy lampkę wina, byle nie na pusty żołądek. Zauważyłem też, że jak jestem zmęczony albo odwodniony, to alkohol działa gorzej. Kolega z pracy też bierze Vivace i mówi dokładnie to samo – na początku dramat, potem normalniej, tylko trzeba znać swój limit. Tak że da się żyć, tylko trzeba trochę rozsądku i obserwować, jak reaguje własny organizm.