Kiedy brać lek Vivace?

Vivace standardowo przyjmuje się rano, ponieważ wtedy najkorzystniej kontroluje ciśnienie w ciągu dnia i zmniejsza ryzyko zawrotów głowy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vivace/kiedy-brac-lek-vivace/

Mam pytanie do osób, które biorą Vivace. Dostałam ten lek na nadciśnienie jakieś dwa miesiące temu i na recepcie mam napisane tylko „1x dziennie”, bez doprecyzowania czy rano, czy wieczorem. Na początku brałam rano, ale czasem mam wrażenie, że później w ciągu dnia jestem trochę słabsza, szczególnie jak wstanę gwałtownie albo jak jest gorąco. Z kolei wieczorem boję się brać, żeby mi ciśnienie nie spadło w nocy. Jak Wy to robicie – Vivace rano czy wieczorem? Czy ktoś zauważył różnicę w samopoczuciu w zależności od pory dnia?

Biorę Vivace już dobre trzy lata, więc trochę przetestowałam na sobie. Na samym początku też brałam rano i przez pierwsze tygodnie kręciło mi się w głowie, szczególnie jak szybko wstałam z łóżka albo schylałam się przy sprzątaniu. Myślałam nawet, że ten lek jest „nie dla mnie”. Po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił i było lepiej, ale i tak zauważyłam, że jak wezmę tabletkę po śniadaniu, a nie na czczo, to czuję się stabilniej. Wieczorem próbowałam brać raz czy dwa, ale wtedy rano miałam takie miękkie nogi i musiałam chwilę posiedzieć zanim wstałam. Wróciłam więc do poranka i jest okej. Każdy organizm inny, ale u mnie zdecydowanie rano się sprawdza najlepiej.