Wymioty po Ozempic. Jak mam sobie z nimi radzić?

Ten temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ozempic/wymioty-po-ozempic-jak-mam-sobie-z-nimi-radzic

Przyjęłam pierwszą dawkę Ozempic w dawce 0,25 mg, a dziś pojawiły się u mnie niepokojące objawy: ból brzucha, wymioty, nadmierne pocenie i gęsia skórka. Zastanawiam się, czy to może być reakcja na lek? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia po rozpoczęciu terapii Ozempicem? Jak radziliście sobie z takimi objawami?

Tak, u mnie podobne objawy utrzymują się przez około trzy dni po każdym zastrzyku. To mogą być skutki uboczne związane z adaptacją organizmu do leku. Z czasem mój organizm zaczął się przyzwyczajać i objawy te stały się mniej intensywne. Jeśli jednak objawy są bardzo uciążliwe, warto skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że reakcja jest normalna.

Tak, takie objawy są dość częste, zwłaszcza na początku stosowania Ozempicu. Mogą wynikać z wpływu leku na układ pokarmowy i procesy metaboliczne. Zwykle organizm potrzebuje czasu, aby się przystosować, ale jeśli objawy nie ustępują lub są zbyt dokuczliwe, warto porozmawiać z lekarzem, aby omówić dalsze kroki.

Stosuję Ozempic już drugi miesiąc. Zaczynałam od dawki 0,25 mg, a w czwartek mam przejść na 1 mg. Niestety zaczynam tracić motywację – schudłam zaledwie 2 kg. Codziennie zmagam się z wymiotami, nudnościami, biegunką i bólami brzucha, co sprawia, że nie jestem w stanie ćwiczyć. Nawet kilka skłonów kończy się u mnie wymiotami. Przestrzegam diety lekkostrawnej, staram się ze wszystkich sił, ale na razie efekty są mizerne. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Co mogę zrobić, aby poprawić efekty i poczuć się lepiej?

Wydaje mi się, że za szybko zwiększasz dawkę. Może warto zwolnić tempo i dać organizmowi więcej czasu na adaptację?