Czy po odstawieniu Ozempicu zdarzyło się Wam przybrać na wadze? Zastanawiam się, czy po zakończeniu terapii waga wraca automatycznie, czy zależy to bardziej od utrzymania nowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy ktoś z Was był w stanie utrzymać wagę po odstawieniu leku? Jeśli tak, to co pomogło w uniknięciu efektu jojo? Chętnie poznam Wasze historie i porady!
Nie sprawdzałam dokładnie wagi, ale zauważyłam, że mam wilczy apetyt – mogłabym jeść praktycznie bez przerwy i muszę się bardzo pilnować. Po każdym posiłku wciąż czuję głód. U mnie sytuacja dotyczyła Saxendy, ale słyszałam, że podobnie może być po odstawieniu Ozempicu. Tycie po odstawieniu często wiąże się z brakiem utrzymania diety i deficytu kalorycznego, więc kluczowe jest kontrolowanie tego aspektu.
Ja odstawiłam Ozempic i moja waga nadal powoli spada, tak samo jak wcześniej podczas stosowania leku. Nie zauważyłam żadnej różnicy w tym zakresie.
Po odstawieniu Ozempicu zauważyłam, że mój apetyt jest znacznie mniejszy. Po miesiącu waga spadła o kolejne 2,5 kg, ale staram się dbać o zdrowy styl życia – ćwiczę, chodzę na basen i jem zdrowo. Powodzenia wszystkim, którzy też walczą o utrzymanie wagi!