Adaster rano czy wieczorem?

Adaster można brać zarówno rano, jak i wieczorem. Nie ma jednej „lepszej” pory dnia. Najważniejsze jest regularne przyjmowanie leku raz dziennie o podobnej godzinie. Można go zażywać niezależnie od posiłku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/adaster/jak-dlugo-brac-adaster/

Ja biorę lek z finasterydem rano, po prostu tak mi wygodniej i łatwiej pamiętać. Z tego co się orientowałem, nie ma większego znaczenia, czy bierzesz rano czy wieczorem, bo ten lek nie działa na zasadzie „weź o tej godzinie i od razu będzie lepiej”, tylko działa stopniowo przy regularnym stosowaniu. U mnie najważniejsze było to, żeby ustawić sobie jedną stałą porę i się tego trzymać. Jak brałem raz rano, raz wieczorem, to potem człowiek się zaczyna zastanawiać, czy już wziął tabletkę czy jeszcze nie. Więc moim zdaniem wybierz taką porę, która Ci najbardziej pasuje na co dzień. Ja wolę rano, bo mam wtedy wszystko ogarnięte od razu.

Mój tata bierze wieczorem i też jest ok, bo przy tym leku pora dnia sama w sobie nie ma jakiegoś dużego znaczenia. Najważniejsze, żeby brać codziennie mniej więcej o tej samej godzinie. On akurat woli wieczorem, bo rano często gdzieś wychodził i zdarzało mu się zapominać. Po zmianie na wieczór było mu łatwiej utrzymać regularność. Z tego co czytałam, dużo osób właśnie tak do tego podchodzi — nie że rano jest lepiej albo wieczorem lepiej, tylko po prostu wtedy, kiedy najłatwiej pamiętać. To nie jest taki lek, który trzeba specjalnie ustawiać pod posiłek czy konkretną porę dnia.