Jak długo można stosować lek Adablok?

Czas stosowania leku Adablok zależy od indywidualnych zaleceń lekarza i reakcji pacjenta na terapię. Generalnie, lek ten może być stosowany przez okresy czasu dostosowane do potrzeb i skuteczności leczenia w przypadku każdego pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/adablok/jak-dlugo-mozna-stosowac-lek-adablok/

Mam pytanie do osób, które biorą albo brały Adablok. Jak długo można go w ogóle stosować? Lekarz przepisał mi go na problemy z pęcherzem (ciągle latałam do toalety, szczególnie w nocy), biorę dopiero od kilku tygodni i faktycznie jest trochę lepiej. Tylko zaczęłam się zastanawiać, czy to jest lek na chwilę czy można go brać długo. Trochę się naczytałam w internecie i jedni piszą, że miesiącami, inni że lepiej robić przerwy. Nie chciałabym brać czegoś latami, jeśli nie trzeba. Jak to u Was wyglądało? Ktoś brał Adablok dłużej i może napisać, czy działa i czy nie ma problemów przy dłuższym stosowaniu?

U mnie historia z Adablokiem zaczęła się jakieś półtora roku temu. Też miałam dokładnie to samo – ciągłe parcie na pęcherz, szczególnie wieczorem i w nocy. Bywały takie dni, że wstawałam do toalety po 6–7 razy i już byłam wykończona niewyspaniem. Lekarz rodzinny wysłał mnie do urologa i właśnie tam dostałam Adablok.

Na początku brałam 5 mg dziennie i powiem szczerze, że pierwsze dwa tygodnie to była średnia przyjemność, bo miałam straszną suchość w ustach. Ciągle chciało mi się pić. Ale z czasem się przyzwyczaiłam i faktycznie zaczęło działać – przestałam biegać do łazienki co chwilę.

Brałam ten lek około 9 miesięcy bez przerwy. W międzyczasie lekarz mówił, że przy takich lekach to normalne, że bierze się je długo, bo one bardziej kontrolują objawy niż leczą przyczynę. Po kilku miesiącach spróbowałam odstawić, żeby zobaczyć czy problem wróci. Niestety po jakichś dwóch tygodniach znowu zaczęło się bieganie do toalety.

Teraz biorę go znowu, ale już w sumie mniejszą dawkę i jest ok. Z tego co wiem od znajomej, która też ma problem z pęcherzem nadreaktywnym, ona bierze podobny lek już ponad 2 lata. Więc z tego co widzę, to raczej normalne przy takich problemach.

Ja może trochę z innej strony napiszę, bo moja mama brała Adablok przez dłuższy czas. Ma 62 lata i od paru lat miała problem z nagłym parciem na mocz. Czasami nawet w sklepie musiała nagle szukać toalety, bo nie była w stanie wytrzymać.

U niej lekarz też wprowadził Adablok. Na początku było sceptycznie, bo mama zawsze się boi leków i czyta ulotki po nocach. Ale po jakimś czasie sama przyznała, że jest dużo lepiej, bo przynajmniej może normalnie wyjść z domu.

Brała go chyba ponad rok. W międzyczasie lekarz kilka razy pytał jak się czuje i czy są jakieś skutki uboczne. Najbardziej narzekała na zaparcia i suchą buzię, ale mówiła że da się z tym żyć.

Po roku spróbowała zrobić przerwę, bo myślała że może już się poprawiło na stałe. Niestety po jakimś czasie objawy zaczęły wracać, więc znowu wróciła do leku.

Z tego co sama czytałam kiedyś na forach i w internecie, to sporo osób bierze takie leki bardzo długo, bo problem z pęcherzem nadreaktywnym potrafi wracać. Więc chyba nie ma jednego czasu, że np. tylko miesiąc czy trzy. Wszystko zależy jak organizm reaguje i czy lek pomaga.