Afobam a alkohol

Afobamu nie powinno się łączyć z alkoholem, ponieważ takie połączenie może znacznie nasilić działanie uspokajające i hamujące alprazolamu na układ nerwowy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/afobam/afobam-a-alkohol/

Mam nową receptę na Afobam z powodu lęku i napadów paniki. W weekendy zwykle lubię wypić coś wieczorem i dzisiaj między 20:00 a 22:30 wypiłam dwa duże kieliszki wina, właściwie prawie całą butelkę. Pokłóciłam się z chłopakiem, a normalnie nie piję aż tyle. Ta sama kłótnia sprawiła, że około 23:15 wzięłam przepisane mi 0,25 mg Afobamu. Teraz mam jeszcze większy lęk, bo zaczęłam się zastanawiać, jak bardzo namieszałam, łącząc alkohol z Afobamem. Naczytałam się już różnych strasznych historii o łączeniu alprazolamu z alkoholem, więc wiem, że nie jest to bezpieczne. Chciałam tylko zapytać, czy ktoś miał podobną sytuację i może opisać własne doświadczenia. Nie pomyślałam o możliwej interakcji przed zażyciem tabletki, a teraz strasznie się tym stresuję. Chodzi o dokładniej taki Afobam jak na zdjęciu.

AKTUALIZACJA:
Ostatecznie wszystko było w porządku. Podobno odbyłam kilka rozmów z chłopakiem, których nie pamiętam w całości, ale z tego, co mówił, nie zrobiłam ani nie powiedziałam niczego kompromitującego. Graliśmy później w Minecrafta. Następnego ranka obudziłam się za to z potężnym lękiem i zdecydowanie wyciągnęłam z tego lekcję.

Trochę mnie dziwi, że po takim połączeniu nadal masz możliwość tak bardzo się zamartwiać. U mnie benzodiazepiny zwykle mocno wyciszały lęk. Pij wodę i obserwuj, jak się czujesz. Jeśli chłopak jest obok, dobrze, żeby miał na Ciebie oko. Każdy reaguje inaczej.

Nie polecam tego robić, ale kiedyś piłem dużo więcej alkoholu i brałem większe dawki Afobamu. Nic poważnego mi się nie stało, ale zdecydowanie nie jest to coś, co powinno się powtarzać.

Dziękuję @Fuksik , trochę mnie uspokoiłeś. Na pewno nie zamierzam tego powtarzać.

Raz po takim połączeniu straciłem przytomność, więc zdecydowanie nie powinno się ich mieszać.

Kiedyś często piłam alkohol podczas brania Afobamu. Wiem, że to było głupie. U mnie nigdy nic poważnego się nie wydarzyło, ale zdecydowanie nie jest to zalecane.

Dzięki. Nie zamierzam tego powtarzać, ale w jakiś dziwny sposób uspokaja mnie świadomość, że inni też kiedyś popełnili taki błąd i nic im się nie stało.

Będzie dobrze. Bardziej martwi mnie to, że kłótnia z chłopakiem wywołała u Ciebie aż taki stres. Spróbuj czymś zająć głowę.

Uważaj też na lęk następnego dnia. U mnie po takim połączeniu następnego ranka potrafił być naprawdę okropny.

Robiłam tak często, kiedy byłam młodsza i głupsza. Piłam znacznie więcej i zdarzało mi się brać nawet około 4 mg Afobamu. Na szczęście nic poważnego się nie wydarzyło poza kilkoma całkowitymi lukami w pamięci. Teraz absolutnie bym tego nie zrobiła.

Kilka lat temu leciałam do Rzymu. Strasznie boję się latać, więc dostałam alprazolam na podróż. Wzięłam kilka tabletek i, nie zdając sobie sprawy z tego, jak mocno mogą zadziałać, wypiłam jeszcze kilka drinków w samolocie. Kiedy dotarłam na miejsce, byłam kompletnie zamroczona. Jakoś udało mi się dostać do hotelu. Wieczorem spotkałam się ze znajomymi i jeszcze trochę wypiłam, a rano obudziłam się ze złamaną kością ogonową.

Złamaną kością ogonową?! Jak do tego doszło?

Nie trafiłam na deskę sedesową i podczas upadku uderzyłam kością ogonową o toaletę. Do dzisiaj się ze mnie z tego śmieją xD

Rozumiem, że wiele osób pisze tutaj, że przeżyło takie połączenie bez większych problemów, ale nie wiem, dlaczego wszyscy podchodzą do tego tak lekko. Alkohol i benzodiazepiny to naprawdę niebezpieczne połączenie. Poza samym ryzykiem zdrowotnym można zrobić coś kompletnie nie w swoim stylu, spowodować wypadek albo kogoś skrzywdzić. Wiele leków ma ostrzeżenie przed alkoholem, ale przy benzodiazepinach naprawdę warto potraktować je poważnie.

Przed meczem miałem bardzo silny lęk i wziąłem klonazepam. Poczułem się lepiej, a później zacząłem pić piwo. Skończyło się na około sześciogodzinnej przygodzie ze znajomymi. Nie pamiętam z tego absolutnie nic. Zostały mi tylko zdjęcia. Podobno świetnie się bawiłem.

Znam to. Przekonałam się na własnej skórze, że nie mogę mieszać alkoholu z benzodiazepinami. Czuję się wtedy tak, jakbym była kompletnie pijana.

Jeśli wypiję alkohol po Afobamie, zwykle kończy się to u mnie wymiotami. Zdecydowanie nie jest to dla mnie dobre połączenie.

U mnie nie był to Afobam, tylko Relanium. Z mojego doświadczenia benzodiazepiny sprawiają, że alkohol działa tak, jakby wypiło się znacznie więcej niż w rzeczywistości. Ostatnim razem czułem się też bardzo przygnębiony. Nie zrobiłbym tego ponownie.

Nie polecam mieszania takich leków z alkoholem, bo można zacząć tracić poczucie czasu. Kiedyś wzięłam dwie tabletki hydroksyzyny, żeby się uspokoić przed spotkaniem ze znajomym. Później piliśmy wino i całkowicie zapomniałam, że wcześniej wzięłam lek. Obudziłam się dopiero następnego dnia wieczorem i ominął mnie praktycznie cały dzień. To było naprawdę nieprzyjemne doświadczenie. Afobam działa mocniej, dlatego tym bardziej nie mieszałabym go z alkoholem.