Amlopin rano czy wieczorem?

Decyzja o tym, czy Amlopin powinien być zażywany rano czy wieczorem, zależy od indywidualnych zaleceń lekarza i może być różna w zależności od konkretnego przypadku pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/amlopin/amlopin-rano-czy-wieczorem/

Dziewczyny, mam takie niby proste pytanie, a im więcej czytam, tym mniej wiem. Amlopin brać rano czy wieczorem? Lekarz powiedział „jak wygodnie”, ale ja wolę wiedzieć z życia wzięte. Rano mam dużo spraw, dzieci, praca, stres, a wieczorem już padam. Jak to robicie u siebie? Zauważyłyście różnicę?

U mnie to wyszło metodą prób i błędów. Na początku brałam rano, bo tak było najlogiczniej – wstaję, łykam tabletkę i z głowy. Ale po kilku dniach byłam jakaś taka przytłumiona, kręciło mi się w głowie, szczególnie jak szybko wstawałam. Przeniosłam na wieczór i było dużo lepiej. Biorę po kolacji, idę spać i rano wstaję normalnie. Ciśnienie trzyma się równo cały dzień. Moja sąsiadka z kolei bierze tylko rano i chwali, więc chyba faktycznie każdy musi sprawdzić na sobie. Najważniejsze, żeby brać codziennie o tej samej porze, a nie skakać jak popadnie.

Biorę Amlopin rano od ponad roku i u mnie to się sprawdza. Wieczorem zawsze zapominałam, a rano mam rytuał – kawa, tabletki i jazda. Ciśnienie mi się uspokoiło i nie mam żadnych sensacji. Ale z drugiej strony moja mama brała rano i ciągle była senna, więc przeniosła na wieczór i jak ręką odjął.