Kiedy brać Alden rano czy wieczorem?

Aldan można przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem, jednak decyzja o porze przyjmowania powinna być dostosowana do indywidualnych preferencji pacjenta oraz zaleceń lekarza. Kluczowym aspektem jest utrzymanie stałego poziomu leku w organizmie, co osiąga się poprzez regularne przyjmowanie dawki o tej samej porze każdego dnia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/aldan/kiedy-brac-alden-rano-czy-wieczorem/

Lekarz przepisał mi go na ciśnienie i powiedział tylko, że mam brać raz dziennie, ale nie powiedział dokładnie czy lepiej rano czy wieczorem. W aptece też pani powiedziała, że różnie ludzie biorą.

Ja mam tak, że rano często ciśnienie jest wyższe, ale z kolei trochę się boję brać rano, bo pracuję fizycznie i nie wiem czy nie będzie mi się kręcić w głowie. Czy ktoś z Was bierze Aldan już dłużej i może powiedzieć jak to u Was wygląda? Rano czy wieczorem i czy w ogóle robi to jakąś różnicę?

Biorę Aldan już chyba ponad rok. Na początku też miałam dokładnie taki sam dylemat jak Ty, bo w ulotce nic konkretnie nie było napisane kiedy najlepiej brać.

Ja zaczęłam brać rano, razem ze śniadaniem. Pierwsze dni miałam lekkie kręcenie w głowie jak wstawałam z łóżka albo z krzesła, ale po tygodniu organizm się przyzwyczaił i przeszło. Teraz nawet nie czuję, że coś biorę. Ciśnienie się ustabilizowało i przestały mnie boleć potylica i skronie, co wcześniej miałam prawie codziennie. Moja mama też bierze podobny lek na ciśnienie i ona z kolei bierze wieczorem, bo mówiła że rano czuła się taka „miękka”. Lekarz jej powiedział tylko, żeby brać codziennie o tej samej porze i tyle.

U mnie historia była trochę inna. Dostałam Aldan jakieś pół roku temu, bo zaczęły mi wychodzić wysokie wartości ciśnienia, szczególnie jak się stresowałam w pracy. Na początku też brałam rano, bo wydawało mi się to logiczne – zaczynam dzień i biorę tabletkę. Tylko że po kilku dniach zauważyłam, że w pracy robię się taka trochę ospała i miałam momenty że jak szybko wstałam to aż mi się w głowie zakręciło. Nic strasznego, ale było to dziwne uczucie.