Atecortin może być stosowany do ucha, ale wyłącznie na wyraźne zalecenie lekarza, najczęściej w leczeniu zapaleń ucha zewnętrznego wywołanych infekcjami bakteryjnymi lub przebiegających z intensywnym stanem zapalnym.
Hej wszystkim! Mam takie pytanie, bo już sama nie wiem… Czy Atecortin można stosować do ucha? Lekarka przepisała mi go na oczy, ale teraz mam problem z uchem i trochę mnie korciło, czy można by to też zakropić do ucha? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Z góry dzięki za pomoc!
Hej! Ja kiedyś miałam podobną sytuację i moja lekarka powiedziała, że spokojnie można używać Atecortinu do ucha, ale oczywiście jak nie ma dziury w błonie bębenkowej. Miałam wtedy zapalenie przewodu słuchowego i bardzo mi to pomogło – ból szybko odpuścił, a i swędzenie przeszło. Także jak masz w domu Atecortin, to nie panikuj, tylko delikatnie zakropl i obserwuj. U mnie działało super, więc myślę, że śmiało można, tylko wiadomo – lepiej nie przesadzać i skonsultować przy okazji z lekarzem, jak się będzie pogarszać.
Cześć! U mnie Atecortin w uchu to był ratunek! Miałam straszne zapalenie ucha po basenie i w domu akurat miałam Atecortin po problemach z oczami. No i trochę na własną rękę zakropiłam, bo już nie mogłam wytrzymać z bólu. I powiem Wam – mega ulga po 2 dniach. Potem poszłam do lekarza i jak mu powiedziałam, to się tylko uśmiechnął i powiedział, że w sumie dobrze zrobiłam, bo Atecortin często się też stosuje przy stanach zapalnych ucha zewnętrznego. Także u mnie zdecydowanie pomogło i spokojnie można, byle ostrożnie.
Miałam problem z zaczerwienieniem i bólem w uchu, zwłaszcza jak dotykałam. Mama doradziła mi, żeby użyć Atecortinu, bo kiedyś lekarz jej mówił, że na stany zapalne ucha też go czasami przepisują. Dałam 2 kropelki, potrzymałam głowę na bok i serio – ulga była ogromna. Nie było żadnych skutków ubocznych, wręcz przeciwnie, przeszło szybciej niż myślałam.