Belara przesunięcie okresu - Jak to zrobić?

Czy któraś z Was brała Belarę tylko po to, żeby przesunąć okres? Dostałam te tabletki na przesunięcie miesiączki, bo akurat w czasie wyjazdu na wakacje wypada mi okres, a mam wtedy bardzo mocne bóle i ogólnie źle się czuję. Nie chciałabym się męczyć na urlopie, dlatego pomyślałam o tabletkach.

To są tabletki dwuskładnikowe i mam je brać raczej krótko, około dwóch miesięcy, a po powrocie chciałabym je odstawić. Trochę się jednak zastanawiam, czy przez taki krótki czas mogą pojawić się jakieś skutki uboczne, np. przytycie, wysypka, zatrzymanie wody, gorsze samopoczucie albo wahania nastroju?

Czy któraś z Was stosowała antykoncepcję tylko czasowo, właśnie żeby przesunąć okres? Jak się po tym czułyście i czy po odstawieniu wszystko wróciło normalnie?

Przy rozpoczęciu tabletek antykoncepcyjnych trzeba się liczyć z tym, że przez pierwsze tygodnie organizm może różnie reagować. Przez pierwsze 3 miesiące stosowania mogą pojawiać się nieregularne plamienia albo krwawienia międzymiesiączkowe, więc nawet jeśli bierzesz Belarę z myślą o przesunięciu okresu, nie zawsze da się przewidzieć wszystko idealnie. U jednej osoby krwawienie faktycznie się przesunie, a u innej mogą pojawić się plamienia w trakcie opakowania.

Ja tak robię praktycznie za każdym razem, kiedy mam wyjazd i wiem, że okres wypada mi dokładnie w tym czasie. U mnie miesiączki są na tyle męczące, że wolę już wziąć tabletki i przesunąć krwawienie, niż spędzić wakacje z bólem i podpaskami. Zwykle zaczynam 3–4 dni przed wyjazdem. Tylko że u mnie zatrzymanie okresu też nie jest całkiem bezobjawowe — mam wtedy obrzmiałe piersi, bóle podobne do okresowych i trochę puchnę. Mimo wszystko dla mnie to nadal lepsze niż normalne krwawienie na wakacjach. Po powrocie odstawiam tabletki i wszystko wraca do normy, zazwyczaj dostaję okres po około 7 dniach.

Może się zdarzyć, że brzuch będzie trochę nabrzmiały, jakby organizm zatrzymywał wodę. U mnie przy takich kombinacjach z przesuwaniem okresu pojawiały się też bóle jajników i takie ciągnięcie w podbrzuszu, trochę jak przed miesiączką. Nie musi tak być u każdej osoby, ale takie objawy są możliwe, zwłaszcza na początku albo przy krótkim stosowaniu tabletek.