Chudnięcie po Belara

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych Belara może w niektórych przypadkach powodować spadek masy ciała, choć jest to rzadsze niż przyrost wagi. Spadek wagi zależy przede wszystkim od indywidualnych reakcji organizmu oraz stylu życia, który może wpływać na sposób metabolizowania hormonów obecnych w Belara.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/belara/chudniecie-po-belara

Zaczęłam brać tabletki Belara i zauważyłam, że trochę schudłam. Zastanawiam się, czy to możliwe, żeby miały one wpływ na wagę? Wcześniej stosowałam inne tabletki i zawsze miałam problem z lekkim przybieraniem na wadze, a teraz wydaje mi się, że jest odwrotnie. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia z Belarą? A może to po prostu zbieg okoliczności?

Ja też stosowałam Belarę przez prawie dwa lata i zauważyłam podobny efekt na początku – schudłam jakieś 2-3 kilogramy w ciągu pierwszych miesięcy. U mnie to chyba wynikało z tego, że Belara ma działanie antyandrogenne i poprawiła mój metabolizm. Wcześniej miałam problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie przy innych tabletkach, a po zmianie na Belarę poczułam się ‘lżej’.

Oczywiście to wszystko zależy od organizmu – moja siostra brała te same tabletki i nie zauważyła żadnej zmiany w wadze, ale za to miała świetny efekt na cerę. Może u Ciebie też chodzi o jakieś hormonalne wyrównanie, które wpływa na apetyt lub metabolizm?

Tak czy inaczej, jeśli chudnięcie jest łagodne i czujesz się dobrze, to może to po prostu pozytywny efekt dodatkowy. Gdybyś jednak zauważyła coś niepokojącego, to warto skonsultować się z lekarzem. Powodzenia i oby tak dalej z tym spadkiem wagi!