Czy po tabletkach Belara się tyje?

Tabletki Belara, jak inne hormonalne środki antykoncepcyjne, mogą powodować zatrzymywanie wody w organizmie – zjawisko to jest szczególnie zauważalne w pierwszych miesiącach stosowania, co może prowadzić do uczucia ciężkości i wzrostu wagi. Zatrzymanie wody może jednak ustąpić, gdy organizm przystosuje się do nowego poziomu hormonów​.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/belara/czy-po-tabletkach-belara-sie-tyje/

Hej, czy któraś z Was też przytyła po Belara? Wrzucam screen z aplikacji, bo zaczęłam się już serio zastanawiać, czy to może mieć związek z tabletkami. Na wykresie widać, że przez ostatnie 6 miesięcy waga stopniowo mi rosła i teraz do kwietnia 2026 wyszło mi około +4,6 kg. To nie jest jakiś nagły skok, tylko takie powolne tycie miesiąc po miesiącu.

Nie ukrywam, że trochę mnie to martwi, bo wcześniej waga była u mnie raczej stabilna. Zastanawiam się, czy to może być po Belara, czy bardziej np. zatrzymanie wody, większy apetyt albo po prostu zbieg okoliczności. Miała któraś z Was podobnie? Jeśli tak, to czy było to takie „napuchnięcie”, czy raczej normalne tycie? I czy po czasie organizm się uspokoił?

U mnie po Belara też waga poszła w górę, tylko bardziej wyglądało to na zatrzymanie wody niż typowe tycie. Czułam się taka opuchnięta, brzuch miałam bardziej nabrzmiały, piersi też. Na wadze wyszło kilka kilogramów więcej i oczywiście od razu stres, że tyję przez tabletki. Więc tak — u mnie związek z tabletkami był bardzo możliwy.

Ja miałam podobne rozkminy, bo też po kilku miesiącach zaczęłam widzieć, że waga powoli idzie do góry. Nie był to jakiś dramatyczny skok, tylko właśnie stopniowo, tak jak u Ciebie na screenie. U mnie doszedł jeszcze większy apetyt i miałam wrażenie, że łatwiej łapię wodę, więc pewnie jedno i drugie się nałożyło. Myślę, że Belara może u niektórych tak działać, nawet jeśli nie u każdej osoby będzie tak samo. Jeśli wcześniej waga była stabilna, a teraz zaczęła rosnąć po tabletkach, to ja bym takiego związku całkiem nie wykluczała.