Biegunka a Wegovy

Najczęściej pomaga „pakiet 48 godzin” — elektrolity + małe, lekkie posiłki + zero drażniących rzeczy; jeśli w ciągu 24–48 h nie widać wyraźnej poprawy albo masz oznaki odwodnienia, krew w stolcu, gorączkę lub silny ból brzucha, to już jest konieczna jest wizyta lekarska.

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/wegovy/biegunka-po-wegovy-co-zrobic/

Jestem od niedawna na Wegovy i mam trochę głupi problem, ale wolę zapytać ludzi niż panikować :sweat_smile: dopadła mnie biegunka. Nie jakaś jednorazowa, tylko już parę dni i zaczynam się zastanawiać, czy to normalne i co z tym zrobić, żeby nie zwariować. Miał ktoś tak? Przechodzi samo czy trzeba coś kombinować z jedzeniem?

U mnie zaczęło się parę dni po zastrzyku i na początku myślałam, że to jakiś wirus albo „coś nie świeżego zjadłam”. Dopiero potem dotarło do mnie, że to raczej Wegovy. Najgorsze było to, że człowiek się boi wyjść z domu, bo nigdy nie wiadomo…

U mnie pomogło bardzo proste jedzenie przez parę dni – ryż, banan, sucharki, jakaś delikatna zupa. Odstawiłam kawę i wszystko tłuste, bo po tym było tylko gorzej. No i picie, picie i jeszcze raz picie, bo jak raz się odwodniłam, to myślałam, że padnę. Po kilku dniach samo się uspokoiło i teraz już wiem, że jak przesadzę ze słodkim albo alkoholem, to jelita od razu protestują.

U mnie biegunka pojawiała się głównie po zwiększeniu dawki, więc może u Ciebie to też ten moment. Na początku spanikowałam, bo schudłam szybko i myślałam, że coś jest nie tak. A potem pogadałam z koleżanką, która też bierze Wegovy, i powiedziała mi jedno: „jak masz biegunkę, to znaczy, że jelita się buntują, a nie że dzieje się tragedia”.

Zauważyłam, że najgorzej było, jak jadłam za dużo na raz albo coś ciężkiego wieczorem. Teraz jem mniejsze porcje, częściej i jest dużo lepiej. Jak mam gorszy dzień, to nawet specjalnie jem mniej, żeby dać brzuchowi odpocząć. Dla mnie kluczowe było zrozumienie, że to nie jest „zatrucie”, tylko efekt uboczny i trzeba trochę zmienić styl jedzenia. Po czasie organizm się przyzwyczaił i biegunki mam już sporadycznie.