Biegunka Monural

Biegunka po Monuralu jest możliwym działaniem niepożądanym i zwykle ma łagodny, przejściowy charakter.

Temat jest powiązany z https://medyk.online/lek/monural/biegunka-po-monural/

Wczoraj wieczorem przyjęłam Monural na zapalenie pęcherza. Dzisiaj od południa mam biegunkę — byłam już w toalecie około 5 razy, stolec jest praktycznie wodnisty. Wiem, że biegunka może być działaniem niepożądanym po takim leku, ale trochę mnie to niepokoi. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Miałam bardzo podobnie — do biegunki doszły jeszcze bóle w dole brzucha i takie przelewanie w jelitach. U mnie pomógł probiotyk, No-Spa na skurcze brzucha, a przy samej biegunce najbezpieczniej sprawdziła się Smecta albo węgiel aktywowany.

Przede wszystkim pij dużo płynów i koniecznie uzupełniaj elektrolity, bo przy wodnistej biegunce łatwo się odwodnić. Możesz też rozważyć węgiel aktywowany, jeśli dobrze go tolerujesz.

Jest też stary, domowy sposób na biegunkę: łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w połowie szklanki letniej wody i wypić. Ważne, żeby woda nie była gorąca, bo zrobi się kisiel. W razie potrzeby niektórzy powtarzają taki sposób po jakimś czasie.

A masz pewność, że to na pewno po Monuralu? Biegunka może się pojawić po antybiotyku, ale równie dobrze mogła zbiec się w czasie z infekcją żołądkowo-jelitową albo czymś, co zjadłaś.