Biegunka po Tiocolis

Najpierw: pij elektrolity (ORS) małymi porcjami i oceń nasilenie biegunki; jeśli jest silna, trwa ponad 2–3 dni lub są objawy alarmowe (krew/gorączka/odwodnienie), nie czekaj.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tiocolis/biegunka-po-tiocolis-co-zrobic

Dostałam Tiocolis na spięty kark i plecy, biorę dopiero parę dni, a od wczoraj mam biegunkę. Najpierw myślałam, że coś zjadłam, ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej mi się to zgrywa w czasie z lekiem. Brzuch kręci, latam do toalety kilka razy dziennie i już nie wiem, czy to normalne, czy coś jest nie tak. Miałyście/mieliście biegunkę po Tiocolis? Przechodzi samo czy trzeba coś z tym robić?

U mnie było dokładnie tak samo, więc nie jesteś sama. Brałam Tiocolis na plecy po przeciążeniu i po dwóch dniach zaczęły się sensacje żołądkowe – brzuch burczał, biegunka, ogólnie dramat. Najpierw też myślałam, że to jakiś wirus, bo dzieci z przedszkola zawsze coś przynoszą, ale potem przypomniałam sobie, że w ulotce coś było o jelitach. U mnie pomogło to, że przez dwa dni piłam dużo elektrolitów, jadłam ryż, banany i sucharki, zero kawy i smażonego. Po trzecim dniu wszystko się uspokoiło. Koleżanka z pracy też miała biegunkę po tym leku, więc chyba to nie jest takie rzadkie. Ja ogólnie mam wrażliwy żołądek, więc może dlatego tak zareagowałam. Najważniejsze to się nie odwodnić, bo wtedy człowiek robi się jeszcze bardziej słaby.

Ja z kolei nie miałam ostrej biegunki, ale brzuch miałam rozwalony konkretnie. Luźne stolce, kręcenie, zero apetytu. Brałam Tiocolis na kręgosłup szyjny, bo nie mogłam głowy obrócić, i niby na mięśnie super zadziałał, ale jelita powiedziały „nie”. U mnie pomogło ograniczenie jedzenia na jeden dzień, głównie herbatka, sucharki i jogurt naturalny. Zauważyłam też, że jak wzięłam tabletkę na pusty żołądek, to było gorzej, a jak po lekkim posiłku, to już mniej kręciło. Z tego co słyszałam od znajomych, Tiocolis często daje takie jelitowe efekty uboczne, tylko u jednych mocniej, u innych słabiej. Jak komuś nie przechodzi albo jest naprawdę źle, to chyba trzeba zmienić lek, bo męczyć się z biegunką też nie ma sensu.