Opinie Tiocolis

Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Tiocolis? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu bolesnych przykurczów mięśniowych związanych z ostrymi schorzeniami kręgosłupa? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak biegunka, nudności, wymioty, reakcje alergiczne, senność czy wysypka? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Przy rwie kulszowej problem bardzo często nie wynika wyłącznie z samego ucisku na nerw, ale z tego, że mięśnie w okolicy lędźwi, pośladka i uda są w stanie ciągłego, obronnego napięcia. Organizm „broni się” przed bólem, napina mięśnie jeszcze bardziej, a to tworzy błędne koło: napięcie zwiększa ucisk, a ucisk nasila ból. W takiej sytuacji realną ulgę przynosi właśnie rozluźnienie mięśni, a nie tylko tłumienie bólu tabletką przeciwbólową. Po Tiocolis wiele osób odczuwa, że mięśnie zaczynają puszczać stopniowo, a nie gwałtownie. Najpierw znika to wrażenie „betonu” w dolnych plecach i pośladku, potem łatwiej zmienić pozycję, wstać z łóżka czy usiąść bez ostrego strzału. Przy rwie kulszowej szczególnie ważne jest rozluźnienie mięśnia gruszkowatego i głębokich mięśni przykręgosłupowych, bo to one często dokładają się do podrażnienia nerwu. Kiedy napięcie w tych strukturach maleje, nerw ma więcej „miejsca” i ból przestaje promieniować tak intensywnie do nogi. To „puszczanie mięśni” nie zawsze jest spektakularne po pierwszej tabletce. Często objawia się tym, że ruch staje się mniej szarpany, łatwiej zrobić krok, a ciało przestaje reagować gwałtownym skurczem przy każdej próbie zmiany pozycji. U wielu osób największą różnicę widać w nocy i rano – sen jest spokojniejszy, a poranne wstawanie nie przypomina już walki z własnym ciałem. To właśnie wtedy najlepiej widać, że napięcie faktycznie się zmniejszyło, a nie tylko zostało „przykryte” bólem. W praktyce przy rwie kulszowej Tiocolis nie działa jak cudowny wyłącznik bólu, ale przerywa mechanizm ciągłego skurczu mięśni, który podtrzymuje dolegliwości. Dzięki temu inne elementy leczenia – odpoczynek, delikatny ruch, zmiana pozycji, fizjoterapia – zaczynają w ogóle mieć sens, bo ciało nie jest cały czas w trybie obronnym. Dla wielu pacjentów to właśnie ten moment, kiedy „mięśnie puszczają”, jest pierwszym realnym sygnałem, że rwę da się opanować, a nie tylko przeczekać w bólu.

Brałam Tiocolis na mocno spięty kark i plecy po pracy przy komputerze. Na początku byłam sceptyczna, bo to lek na receptę i bałam się, że będzie dla mnie za mocny. Po pierwszej tabletce nie było efektu „wow”, ale po około godzinie poczułam, że mięśnie zaczynają puszczać i nie jestem już taka sztywna. Najbardziej odczułam to wieczorem – w końcu mogłam normalnie położyć się do łóżka i zasnąć bez ciągłego wiercenia się. U mnie najlepiej sprawdził się brany wieczorem, bo trochę mnie usypiał, a rano wstawałam wyraźnie mniej połamana. Minusem była lekka biegunka przez pierwsze dwa dni, ale po lekkiej diecie wszystko się uspokoiło. To nie jest lek typu „bierzesz i ból znika”, tylko raczej taki, który rozluźnia mięśnie i przez to przynosi ulgę. U mnie zadziałał i ogólnie jestem na plus, choć na pewno nie dla każdego będzie idealny.