Xifaxan zazwyczaj zaczyna działać w ciągu 24–48 godzin od rozpoczęcia leczenia, zwłaszcza w przypadku niewielkiego bakteryjnego przerostu jelit (SIBO).
Temat jest powiązany z https://medyk.online/lek/xifaxan/biegunka-po-xifaxan/
Xifaxan zazwyczaj zaczyna działać w ciągu 24–48 godzin od rozpoczęcia leczenia, zwłaszcza w przypadku niewielkiego bakteryjnego przerostu jelit (SIBO).
Witam. Cztery dni temu skończyłam pierwszą serię Xifaxanu 200 mg ze zdjęcia i dostałam silnej biegunki. Lek przyjmowałam z powodu podejrzenia SIBO, ale po pierwszej kuracji nie zauważyłam poprawy wcześniejszych dolegliwości.
Gastrolog zalecił mi kolejną serię po 30 dniach, jednak wizytę kontrolną mam dopiero we wrześniu. Czy ktoś miał podobną biegunkę dopiero po zakończeniu Xifaxanu i mimo tego rozpoczął później następną kurację? Zastanawiam się, czy wcześniej skonsultować to z lekarzem rodzinnym.
U mnie wodnista biegunka pojawiła się trzy dni po zakończeniu trzeciej serii Xifaxanu. Mam jednak uchyłki rozpoznane już wcześniej i równocześnie doszło u mnie do ostrego zapalenia uchyłków, więc moja sytuacja była bardziej złożona.
U mnie uchyłków nie stwierdzono. Xifaxan dostałam ze względu na podejrzenie SIBO, ale zaczynam się zastanawiać, czy część moich biegunek nie ma również związku ze stresem i lękiem.
@Lilka8a Przed kolejną serią opisałabym lekarzowi dokładnie, kiedy zaczęła się biegunka i jak często występuje. Ja podczas leczenia stosowałam także Enterol, ale wiem, że nie każdy ma go zalecony.
Ja tolerowałam Xifaxan dobrze i nie miałam po nim biegunki. Przyjmowałam również Duspatalin i maślan sodu. Po kuracji moje dolegliwości trochę się uspokoiły, a późniejsza kolonoskopia nie wykazała żadnych zmian.
U mnie wygląda to inaczej @Dorixx . Objawy, z powodu których dostałam Xifaxan, właściwie nie ustąpiły, a po zakończeniu kuracji dodatkowo pojawiła się silniejsza biegunka.
Po pierwszej serii również miałam pogorszenie: biegunkę i stolce ze śluzem. Mam jednak wcześniej rozpoznane uchyłki, dlatego trudno powiedzieć, czy przyczyną był sam Xifaxan, czy zaostrzenie istniejącego problemu.
Jestem po kilku seriach Xifaxanu i brałam go razem z Duspatalinem Retard. Nie wystąpiła u mnie taka reakcja, ale po komentarzach widać, że tolerancja leku jest bardzo różna.
Mam do was pytanie. Widzę, że dawkowanie Xifaxanu bywa bardzo różne. Mnie zalecono 200 mg, po dwie tabletki trzy razy dziennie. Czy inni mieli podobny schemat?
@anaa Ja miałam zapisane dwie tabletki dwa razy dziennie – rano po śniadaniu i wieczorem. Wygląda na to, że schemat zależy od wskazania, dlatego nie opierałabym swojego dawkowania na tym, jak lek przyjmowały inne osoby.
Silna biegunka, która pojawiła się po zakończeniu antybiotyku, jest powodem do wcześniejszej konsultacji. Przed rozpoczęciem drugiej serii warto ustalić, czy jest to działanie niepożądane, utrzymywanie się pierwotnej choroby czy inny problem wymagający diagnostyki.