Czas, w którym pacjent zaczyna doświadczać poprawy po rozpoczęciu przyjmowania Xifaxanu, zależy od kilku czynników, w tym od rodzaju i nasilenia infekcji, ogólnego stanu zdrowia pacjenta, jak również od indywidualnej reakcji organizmu na leczenie.
Wrzucam zdjęcie Xifaxanu 200 mg, który stosuję cyklicznie na objawową chorobę uchyłkową jelita grubego.
Pierwszego dnia brałem po dwie tabletki trzy razy dziennie, a później po dwie tabletki dwa razy dziennie przez 7 dni. Następnie robiłem 25 dni przerwy i zaczynałem kolejny cykl. Jestem po czterech takich seriach.
Ból i dyskomfort zmniejszyły się mniej więcej o połowę, a przez około 4,5 miesiąca nie miałem kolejnego ostrego napadu zapalenia uchyłków. Poprawa nie pojawiła się jednak od razu — zauważyłem ją dopiero po drugim cyklu.
Z działań niepożądanych miałem czasami wzdęcia, zaparcia i krótkotrwały ból po prawej stronie brzucha. Nadal muszę też uważać na dietę, ponieważ niektóre produkty szybko nasilają moje dolegliwości.
Nie ustąpił całkowicie, więc nie nazwałbym tego cudownym efektem. Jest jednak znacznie słabszy, łatwiejszy do opanowania i mam dużo więcej dni bez bólu. Największą różnicę zauważyłem dopiero po dwóch pełnych cyklach Xifaxanu.
Próbowałem podobnego leczenia i u mnie kolejne serie antybiotyków nie pomogły tak bardzo jak zmiana diety. Największą poprawę zauważyłem dopiero po ograniczeniu przetworzonej żywności i zmianie sposobu odżywiania.
@marek78 Przy uchyłkach reakcje są bardzo indywidualne. U mnie surowe warzywa nasilają ból, podczas gdy inne osoby czują się po nich lepiej. Podobnie jest z Xifaxanem — mnie pomaga, ale nie oznacza to, że zadziała u każdego.
Ten ból był inny niż podczas zapalenia uchyłków. Pojawiał się sporadycznie, zwykle znikał w ciągu godziny i nie towarzyszyła mu gorączka, utrzymujący się ból ani zmiana wypróżnień. Podczas czterech cykli nie miałem typowego ostrego napadu.
Uchyłkowatość może rozwinąć się w zapalenie uchyłków, ale sam ból po lewej stronie jeszcze tego nie potwierdza. Jeżeli ból stopniowo się nasila albo pojawiają się dodatkowe objawy, trzeba sprawdzić, czy przyczyną są uchyłki, jelito drażliwe, kamień nerkowy lub inny problem.
Czy ktoś z Was ma uchyłki jelita grubego? Trzy miesiące temu brałam Xifaxan i przez jakiś czas było lepiej, ale teraz znowu bardzo boli mnie brzuch dokładnie w miejscu uchyłków. Jest cały wzdęty, jak beczka, a ból utrzymuje się niezależnie od jedzenia. Czy macie jakieś sposoby, które pomagają przy takim zaostrzeniu?
Mam bardzo podobnie @Biedronka . Czasami jest lepiej, ale częściej wszystko mi szkodzi i brzuch robi się jak balon. Xifaxan oraz probiotyki pomagają mi tylko na jakiś czas. Piję rumianek, koper z anyżem, melisę i pokrzywę, a także obserwuję, po których produktach jest gorzej. U mnie szczególnie problematyczne są pomidory.
U mnie wielokrotnie dochodziło do silnego zaparcia i uczucia niedrożności. Xifaxan z czasem przestał pomagać. Dopiero po zauważeniu, że źle reaguję na produkty zbożowe, odstawiłam gluten i od tego czasu stany zapalne oraz „zatykanie” pojawiają się znacznie rzadziej. Wcześniej pomagała mi też laktuloza.
Poszukaj grupy poświęconej uchyłkom jelita grubego. Jest tam dużo osób z podobnymi objawami i łatwiej znaleźć doświadczenia dotyczące diety, leków oraz nawrotów bólu.