Bisocard brać rano czy wieczorem?

Bisocard, będący lekiem z grupy beta-blokerów, zazwyczaj jest przyjmowany raz na dobę, o stałej porze dnia. W przypadku większości pacjentów zaleca się przyjmowanie leku rano, na czczo lub podczas śniadania. Takie dawkowanie pozwala na utrzymanie odpowiedniej kontroli ciśnienia krwi oraz tętna przez cały dzień.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-bisocard-mozna-brac-na-noc

Cześć! Czy Bisocard lepiej brać rano czy wieczorem? Lekarz przepisał mi 5 mg dziennie, ale nie powiedział, o której porze najlepiej go stosować. Chciałabym wiedzieć, jakie są Wasze doświadczenia – czy pora dnia ma znaczenie i kiedy ten lek działa najlepiej?

Cześć! Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że większość osób, w tym ja, przyjmuje Bisocard rano, zaraz po śniadaniu. Głównym powodem jest to, że lek zaczyna działać stosunkowo szybko, obniżając ciśnienie i stabilizując pracę serca. Rano przyjmowanie leku pozwala kontrolować ciśnienie w ciągu dnia, kiedy organizm jest najbardziej aktywny i ciśnienie naturalnie może być wyższe.

U mnie lekarz podkreślił, że pora przyjmowania leku powinna być stała – nieważne, czy rano, czy wieczorem, ale zawsze o tej samej godzinie. Dzięki temu stężenie leku we krwi pozostaje stabilne. Rano wybrałam głównie dlatego, że łatwiej mi o tym pamiętać – łączę to z poranną rutyną.

Są jednak osoby, które przyjmują Bisocard wieczorem. Zazwyczaj dzieje się tak, jeśli głównym problemem są wieczorne skoki ciśnienia lub zbyt szybkie tętno w nocy. W takim przypadku lek pomaga zapobiec zbyt dużemu obciążeniu serca podczas snu. Moja ciocia na przykład bierze Bisocard przed snem, bo wtedy lepiej kontroluje jej tętno nocne, które wcześniej bywało za wysokie.

Jeśli zastanawiasz się, jaka pora będzie najlepsza dla Ciebie, warto wziąć pod uwagę swój styl życia i obserwować, jak Twój organizm reaguje. Możesz przez kilka dni mierzyć ciśnienie i tętno rano, w południe i wieczorem, żeby zobaczyć, czy lek działa wystarczająco długo i kiedy potrzebujesz największego wsparcia. Ostateczną decyzję najlepiej omówić z lekarzem, bo on zna Twoje wyniki badań i stan zdrowia.