Bisocard brać rano czy wieczorem?

Bisocard, będący lekiem z grupy beta-blokerów, zazwyczaj jest przyjmowany raz na dobę, o stałej porze dnia. W przypadku większości pacjentów zaleca się przyjmowanie leku rano, na czczo lub podczas śniadania. Takie dawkowanie pozwala na utrzymanie odpowiedniej kontroli ciśnienia krwi oraz tętna przez cały dzień.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-bisocard-mozna-brac-na-noc

Cześć! Czy Bisocard lepiej brać rano czy wieczorem? Lekarz przepisał mi 5 mg dziennie, ale nie powiedział, o której porze najlepiej go stosować. Chciałabym wiedzieć, jakie są Wasze doświadczenia – czy pora dnia ma znaczenie i kiedy ten lek działa najlepiej?

Cześć! U mnie najlepiej sprawdziło się branie Bisocardu rano, dlatego mam ustawiony zwykły budzik w telefonie na 8:00 — wrzucam screen, bo bez takiego przypomnienia potrafiłam zapomnieć, czy już tabletkę wzięłam, czy tylko miałam ją wziąć. Mam to ustawione jako „Bisocard - lek” na każdy dzień tygodnia i to bardzo ułatwia trzymanie jednej stałej pory.

Z tego, co zauważyłam, przy Bisocardzie najważniejsza jest właśnie regularność. Nie chodzi tylko o to, czy ktoś bierze go rano czy wieczorem, ale żeby nie brać raz o 7:00, następnego dnia o 12:00, a potem wieczorem. U mnie rano jest najwygodniej, bo łączę to z normalną rutyną: wstaję, jem coś lekkiego, biorę tabletkę i mam z głowy. Dzięki temu nie myślę o tym cały dzień.

Rano pasuje mi też dlatego, że w ciągu dnia mam większą aktywność, więcej stresu i wcześniej częściej łapałam szybsze tętno albo skoki ciśnienia właśnie po przebudzeniu i w pierwszej połowie dnia. Po ustawieniu stałej godziny mam wrażenie, że organizm lepiej się tego „trzyma” i łatwiej mi obserwować, czy lek działa równo. Nie traktuję go jako czegoś do brania wtedy, gdy akurat ciśnienie skoczy, tylko jako lek przyjmowany systematycznie.

Znam jednak osoby, które biorą Bisocard wieczorem, bo po porannej dawce były senne albo miały za niskie ciśnienie w ciągu dnia. Są też tacy, którym bardziej dokuczają nocne kołatania serca albo wieczorne skoki tętna, więc u nich pora może wyglądać inaczej. Dlatego nie powiedziałabym, że rano jest jedyna dobra opcja, ale u mnie akurat 8:00 codziennie sprawdza się najlepiej.

Moim zdaniem dobry patent to właśnie taki budzik jak na screenie — prosty, zwykły, bez kombinowania. Szczególnie jeśli ktoś bierze lek długo, bo po czasie wszystko zaczyna się mieszać i łatwo przegapić dawkę. Ja wolę mieć przypomnienie niż potem zastanawiać się, czy tabletka była wzięta, czy nie.