Zazwyczaj Bisocard jest stosowany raz na dobę, a dawka i częstotliwość przyjmowania leku powinna być ustalona przez lekarza prowadzącego. Lekarz bierze pod uwagę indywidualne potrzeby pacjenta, wyniki badań, istniejące schorzenia i ewentualne inne przyjmowane leki.
Cześć! Czy Bisocard można stosować dwa razy dziennie? Mam przepisane 5 mg dziennie na nadciśnienie, ale zauważyłam, że pod koniec dnia moje ciśnienie czasem znowu rośnie. Zastanawiam się, czy mogłabym podzielić dawkę na rano i wieczór, żeby efekt działania był bardziej równomierny. Czy ktoś z Was tak robił?
@lelo Tak, Bisocard można stosować dwa razy dziennie, ale warto to najpierw omówić z lekarzem. Lek ten zazwyczaj ma działanie długotrwałe, co oznacza, że pojedyncza dawka powinna działać przez całą dobę. Jednak każdy organizm jest inny, a czas działania może różnić się w zależności od osoby.
Opowiem Ci, jak to wyglądało u mnie. Gdy zaczynałem przyjmować Bisocard, również miałem problem z tym, że pod wieczór moje ciśnienie znowu zaczynało wzrastać. Początkowo lekarz zwiększył mi dawkę z 5 mg na 10 mg, ale czułem, że rano byłem ospały, a wieczorem dalej brakowało stabilizacji. W końcu zasugerował, żeby podzielić dawkę na dwie części: 5 mg rano i 2,5 mg wieczorem. Dzięki temu efekt rzeczywiście był bardziej równomierny, a ja czułem się lepiej.
Ważne jest jednak, żeby nie eksperymentować na własną rękę. Przy takich lekach jak Bisocard, zbyt duże dawki w krótkim czasie mogą powodować spadki ciśnienia, bardzo niskie tętno (bradykardię) albo zawroty głowy. Podzielenie dawki wymaga dostosowania do Twojego organizmu i potrzeb.
Podzielę się jeszcze jedną wskazówką: zanim lekarz zmienił mi sposób dawkowania, przez tydzień prowadziłem dzienniczek pomiarów ciśnienia – rano, w południe i wieczorem. Dzięki temu mógł zobaczyć, jak dokładnie wyglądały skoki ciśnienia w ciągu dnia. Może warto zrobić coś podobnego i pokazać takie zapiski swojemu lekarzowi? To ułatwia podjęcie decyzji.
Trzymaj się i mam nadzieję, że znajdziesz najlepsze rozwiązanie. Beta-blokery naprawdę mogą działać cuda, ale czasem trzeba chwilę poszukać odpowiedniego schematu. Powodzenia!