Czy Bisocard można stosować 2 razy dziennie?

Zazwyczaj Bisocard jest stosowany raz na dobę, a dawka i częstotliwość przyjmowania leku powinna być ustalona przez lekarza prowadzącego. Lekarz bierze pod uwagę indywidualne potrzeby pacjenta, wyniki badań, istniejące schorzenia i ewentualne inne przyjmowane leki.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-bisocard-mozna-stosowac-2-razy-dziennie

Cześć! Czy Bisocard można stosować dwa razy dziennie? Mam przepisane 5 mg dziennie na nadciśnienie, ale zauważyłam, że pod koniec dnia moje ciśnienie czasem znowu rośnie. Zastanawiam się, czy mogłabym podzielić dawkę na rano i wieczór, żeby efekt działania był bardziej równomierny. Czy ktoś z Was tak robił? Chodzi o ten bisocard

@lelo Tak, Bisocard można stosować dwa razy dziennie, ale warto to najpierw omówić z lekarzem. Lek ten zazwyczaj ma działanie długotrwałe, co oznacza, że pojedyncza dawka powinna działać przez całą dobę. Jednak każdy organizm jest inny, a czas działania może różnić się w zależności od osoby.

Opowiem Ci, jak to wyglądało u mnie. Gdy zaczynałem przyjmować Bisocard, również miałem problem z tym, że pod wieczór moje ciśnienie znowu zaczynało wzrastać. Początkowo lekarz zwiększył mi dawkę z 5 mg na 10 mg, ale czułem, że rano byłem ospały, a wieczorem dalej brakowało stabilizacji. W końcu zasugerował, żeby podzielić dawkę na dwie części: 5 mg rano i 2,5 mg wieczorem. Dzięki temu efekt rzeczywiście był bardziej równomierny, a ja czułem się lepiej.

Ważne jest jednak, żeby nie eksperymentować na własną rękę. Przy takich lekach jak Bisocard, zbyt duże dawki w krótkim czasie mogą powodować spadki ciśnienia, bardzo niskie tętno (bradykardię) albo zawroty głowy. Podzielenie dawki wymaga dostosowania do Twojego organizmu i potrzeb.

Podzielę się jeszcze jedną wskazówką: zanim lekarz zmienił mi sposób dawkowania, przez tydzień prowadziłem dzienniczek pomiarów ciśnienia – rano, w południe i wieczorem. Dzięki temu mógł zobaczyć, jak dokładnie wyglądały skoki ciśnienia w ciągu dnia. Może warto zrobić coś podobnego i pokazać takie zapiski swojemu lekarzowi? To ułatwia podjęcie decyzji.

Trzymaj się i mam nadzieję, że znajdziesz najlepsze rozwiązanie. Beta-blokery naprawdę mogą działać cuda, ale czasem trzeba chwilę poszukać odpowiedniego schematu. Powodzenia! :blush:

Jasne, ja bym tu uważał z odpowiedzią typu „tak, można”, bo na zrzucie z charakterystyki Bisocardu widać jednak coś dość istotnego: przy schemacie dawkowania jest kilka razy podkreślone „raz na dobę”, a niżej jest też informacja, że maksymalna zalecana dawka wynosi 10 mg raz na dobę. To nie znaczy, że absolutnie nikt nigdy nie ma dzielonej dawki, ale standardowo Bisocard jest lekiem ustawianym raczej w dawkowaniu raz dziennie, a nie jako coś do samodzielnego dokładania wieczorem.

Ja bym w Twojej sytuacji przede wszystkim nie robił tak, że bierzesz 5 mg rano i potem sama dorzucasz drugą dawkę, bo przy bisoprololu łatwo przesadzić nie tylko z ciśnieniem, ale też z tętnem. Można się wtedy zdziwić, bo problemem nie musi być samo niższe ciśnienie, tylko np. zbyt wolny puls, senność, zawroty głowy, osłabienie albo uczucie „odcięcia”. Zwłaszcza jeśli masz już tętno raczej niższe.

Wrzucam fragment z ChPL, bo tam jest to dość jasno pokazane — przy dawkowaniu pojawia się raz na dobę, a nie typowy schemat rano/wieczór. Dlatego ja bym zrobił tak: przez kilka dni zapisuj sobie ciśnienie i puls rano, po południu i wieczorem, najlepiej o podobnych godzinach. Wtedy będzie widać, czy to faktycznie regularny wzrost pod koniec dnia, czy pojedyncze skoki np. po stresie, kawie, jedzeniu, wysiłku albo zmęczeniu.

Czasem rozwiązaniem wcale nie jest druga dawka Bisocardu, tylko zmiana godziny przyjmowania, korekta dawki, dołożenie innego leku na ciśnienie albo sprawdzenie, czy wieczorne pomiary są robione w dobrych warunkach. Ale samodzielne dzielenie albo podwajanie dawkowania przy beta-blokerze to średni pomysł. Ja bym potraktował ten wzrost wieczorem jako sygnał do omówienia schematu, a nie jako powód, żeby od razu brać Bisocard 2 razy dziennie.