Bisocard nie jest lekiem przeznaczonym do stosowania doraźnego, co oznacza, że nie powinien być przyjmowany tylko w razie potrzeby lub w celu natychmiastowego złagodzenia objawów. Lek ten działa na podstawie długotrwałego działania farmakologicznego, które wymaga regularnego przyjmowania, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Cześć,
Mam pytanie dotyczące Bisocardu. Czy ten lek można stosować doraźnie, np. w sytuacji nagłego wzrostu tętna związanego ze stresem? Czasem mam wrażenie, że moje serce „wyrywa się z klatki” w nerwowych momentach. Zastanawiam się, czy wzięcie tabletki Bisocardu od czasu do czasu byłoby bezpieczne i skuteczne, czy jednak trzeba go stosować regularnie zgodnie z zaleceniami lekarza? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?
Mogę podzielić się swoimi doświadczeniami, bo też kiedyś zastanawiałam się, czy Bisocard nadaje się do stosowania doraźnego. Mam nerwicę lękową i przez długi czas moje tętno „szalało” w różnych sytuacjach stresowych – od rozmów kwalifikacyjnych po zwykłe wyjścia do sklepu. Lekarz przepisał mi Bisocard, ale wyraźnie zaznaczył, że to lek, który działa najlepiej przy regularnym stosowaniu.
Kiedyś próbowałam wziąć go „na szybko”, bo czułam, że serce wali mi jak młot po trudnym dniu w pracy. Faktycznie, po jakimś czasie tętno się uspokoiło, ale… to nie było takie „wow”, jakiego się spodziewałam. Bisocard działa wolniej, bardziej stabilizując pracę serca w dłuższej perspektywie. Nie jest jak nitrogliceryna czy coś, co zadziała od razu w nagłym ataku.
Z czasem zrozumiałam, że kluczowe jest regularne branie tego leku – po jakimś czasie zauważyłam, że epizody szybkiego bicia serca pojawiały się rzadziej, a nawet jeśli, to były mniej intensywne. Ważne też, żeby nie eksperymentować samemu. Każdy ma inne dawki, a Bisocard to jednak beta-bloker, więc może wpłynąć na ciśnienie.
A co mi jeszcze pomogło? Dodałam do codzienności techniki relaksacyjne. Może brzmi to jak banał, ale kontrola oddechu i joga naprawdę zrobiły robotę. Niektórym pomagają też suplementy z magnezem, choć to pewnie zależy od osoby.
Moim zdaniem – jeśli masz problemy z tętnem i chcesz coś „na nagłe przypadki”, porozmawiaj z lekarzem. Może coś innego sprawdzi się lepiej? Ale jeśli Bisocard został Ci przepisany, to raczej warto go brać systematycznie. Daj znać, jak u Ciebie!