Hej, jestem tu nowy, ale dorzucę coś od siebie, bo sam niedawno próbowałem ogarnąć, czym właściwie jest ten Bisocard. Też dostałem go na nadciśnienie i na początku miałem w głowie dokładnie to samo pytanie: czy to jest beta-bloker i co to w ogóle oznacza w praktyce. Zacząłem więc sprawdzać charakterystykę leku i wrzucam zrzut, bo tam widać kilka rzeczy, które mnie trochę naprowadziły.
Na screenie jest fragment charakterystyki Bisocardu z sekcji o dawkowaniu i leczeniu przewlekłym. Co prawda nie jest tam napisane jednym zdaniem „Bisocard to beta-bloker”, ale w treści pojawia się informacja, że przy przewlekłej niewydolności serca stosuje się m.in. lek beta-adrenolityczny, a dalej jest opisane leczenie bisoprololem. Z tego, co doczytałem, Bisocard zawiera właśnie bisoprolol, czyli beta-bloker / beta-adrenolityk. Najprościej rozumiem to tak, że ten lek ma „wyciszać” pracę serca — obniżać puls, zmniejszać obciążenie serca i pomagać w kontroli ciśnienia.
Dla mnie ważne było też to, co widać niżej na zrzucie, czyli fragment o tym, że nie zaleca się nagłego przerywania leczenia i że zmniejszanie dawki powinno odbywać się stopniowo. To mi dało do myślenia, bo wcześniej trochę naiwnie myślałem, że taki lek na ciśnienie można sobie brać bardziej „jak potrzeba”. Po przeczytaniu tego mam raczej wrażenie, że Bisocard to nie jest tabletka do doraźnego zbijania ciśnienia, tylko lek do regularnego stosowania, jeśli ktoś ma go rozpisanego na stałe.
U mnie na początku najbardziej odczuwalne było lekkie zmęczenie i niższy puls, więc teraz staram się po prostu notować ciśnienie i tętno, żeby widzieć, jak organizm reaguje. Nie chcę tu nikomu doradzać dawkowania, ale jeśli ktoś dopiero zaczyna Bisocard, to moim zdaniem warto wiedzieć, że to faktycznie beta-bloker, a nie zwykły „lek na chwilowy skok ciśnienia”. Ten screen wrzucam głównie dlatego, że dobrze pokazuje, że w charakterystyce Bisocard jest traktowany jako lek do leczenia ciągłego, a nie coś do przypadkowego brania od czasu do czasu.