Czy można pić alkohol przy Bisocardzie?

Picie alkoholu podczas stosowania Bisocardu (bisoprolol) nie jest zalecane, ponieważ alkohol może nasilać niektóre działania niepożądane leku oraz wpłynąć na jego skuteczność.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-mozna-pic-alkohol-przy-bisocardzie

Hej! Czy można pić alkohol, biorąc Bisocard? Czasem mam ochotę na kieliszek wina do kolacji, ale nie wiem, czy to bezpieczne w połączeniu z tym lekiem. Lekarz wspomniał coś o możliwych interakcjach, ale nie był zbyt konkretny. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy mały drink może zaszkodzić?

Sam miałem podobne wątpliwości, kiedy zaczynałem brać Bisocard. Generalnie picie alkoholu przy stosowaniu beta-blokerów, takich jak Bisocard, nie jest kategorycznie zabronione, ale trzeba być bardzo ostrożnym, bo alkohol i lek mogą wchodzić w interakcje, które wpłyną na organizm.

U mnie lekarz wyjaśnił, że zarówno Bisocard, jak i alkohol mają wpływ na ciśnienie krwi. Bisocard obniża je, a alkohol w małych dawkach może chwilowo rozszerzać naczynia krwionośne, co też prowadzi do spadku ciśnienia. Problem pojawia się, gdy te efekty się nałożą – u niektórych osób może to prowadzić do nagłego spadku ciśnienia, zawrotów głowy, senności, a nawet omdleń.

Pamiętam, że raz wypiłem dwa piwa wieczorem, a rano czułem się dziwnie osłabiony. Wtedy zdałem sobie sprawę, że organizm może reagować mocniej, gdy alkohol jest połączony z lekami. Z czasem nauczyłem się, że jeden kieliszek wina przy posiłku raczej nie robił mi różnicy, ale już większe ilości sprawiały, że czułem się bardziej zmęczony i ospały.

Warto też pamiętać, że alkohol może wpływać na tętno. Bisocard działa uspokajająco na serce, więc picie większych ilości alkoholu może zakłócić ten efekt i prowadzić do nieprzewidywalnych reakcji, zwłaszcza u osób z problemami kardiologicznymi.

Z mojego doświadczenia wynika, że kluczem jest umiarkowanie. Jeśli masz ochotę na kieliszek wina czy piwo, pewnie nic się nie stanie, ale zawsze lepiej zacząć od małej ilości i sprawdzić, jak Twój organizm reaguje. No i absolutnie unikaj picia dużych ilości alkoholu – to nie tylko może osłabić działanie leku, ale też poważnie obciążyć serce.