Czy można przedawkować Bisocard?

Tak, istnieje ryzyko przedawkowania Bisocard, podobnie jak w przypadku innych leków. Przedawkowanie może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, które wymagają natychmiastowej pomocy medycznej.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-mozna-przedawkowac-bisocard

Cześć wszystkim, mam pytanie odnośnie Bisocardu. Czy istnieje ryzyko przedawkowania tego leku, jeśli przez pomyłkę wezmę większą dawkę? Od kilku miesięcy przyjmuję go na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami lekarza (5 mg dziennie rano), ale dzisiaj rano miałam wrażenie, że mogłam pomylić tabletki i wziąć dwie zamiast jednej. Nie czuję się inaczej, ale zaczęłam się zastanawiać, jakie są konsekwencje przedawkowania. Czy ktoś miał podobne doświadczenie albo wie, jakie objawy powinny mnie zaniepokoić? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź!

Hej, miałem podobną sytuację z Bisocardem, więc rozumiem Twoje obawy. Kilka miesięcy temu, w pośpiechu przed wyjściem do pracy, wziąłem dwie tabletki zamiast jednej. Zorientowałem się dopiero po kilku godzinach, gdy poczułem lekkie zawroty głowy i uczucie zmęczenia. Wiedziałem, że Bisocard to beta-bloker i może wpływać na tętno oraz ciśnienie, więc zacząłem się nieco denerwować.

Zadzwoniłem wtedy do swojego lekarza, który uspokoił mnie, że pojedyncze przedawkowanie w większości przypadków nie jest groźne, zwłaszcza jeśli dawka nie była bardzo wysoka i nie występują inne poważne schorzenia. Poradził mi monitorować tętno (było trochę niższe niż zwykle) i pić więcej wody, żeby się nawodnić, bo to pomaga złagodzić niektóre objawy.

Z tego, co wiem, objawy przedawkowania mogą obejmować silne zawroty głowy, bardzo wolne tętno (bradykardię), zimne dłonie i stopy, a w poważniejszych przypadkach nawet omdlenia. W skrajnych sytuacjach, jeśli ktoś przyjął bardzo dużą dawkę, może dojść do niebezpiecznych spadków ciśnienia lub zaburzeń pracy serca, dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub zadzwonić na pogotowie, jeśli coś niepokoi.

Od tamtej sytuacji wprowadziliśmy w domu prosty system - każde opakowanie leków oznaczam naklejkami z datą lub godziną przyjmowania, żeby unikać takich pomyłek. To naprawdę pomaga, zwłaszcza gdy rano jest chaos. Myślę, że w Twoim przypadku, skoro nie masz objawów i dawka była podwojona tylko raz, ryzyko poważnych konsekwencji jest niewielkie. Mimo wszystko, jeśli zaczęłabyś czuć się gorzej, lepiej to sprawdzić. Trzymaj się i nie stresuj za bardzo! :slight_smile: