Ból mięśni po Mounjaro - Co zrobić?

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro/bol-miesni-po-mounjaro-co-zrobic

Dzień dobry, zastanawiam się, dlaczego po pierwszej dawce Mounjaro wielu pacjentów odczuwa podobne objawy, takie jak bóle mięśni, pleców czy karku. Sama podałam sobie pierwszą dawkę w środę i przez kolejne dwa dni – czwartek i piątek – czułam się źle. Nawet skóra bolała, a do tego doszły bóle ramion i innych części ciała. Zastanawia mnie, dlaczego takich objawów nie ma w ulotce – może warto by było zgłosić je jako częste działania niepożądane?

Za dwa dni planuję podać drugą dawkę i zastanawiam się, czy te same objawy pojawią się ponownie, czy może tym razem ich uniknę. Na szczęście poza tymi dolegliwościami nie zauważyłam innych skutków ubocznych.

1 polubienie

Nie doświadczyłem takich objawów bólowych, ale po zwiększeniu dawki do 5 mg miałem silne mdłości i odruch wymiotny – nawet na samą myśl o jedzeniu. Te dolegliwości pojawiały się najczęściej 2–3 dni po podaniu dawki. Po czterech dawkach wszystko się unormowało i objawy ustąpiły.

Jestem już po szóstej dawce, ale bóle mięśni i całego ciała nadal się pojawiają. Na szczęście nie trwają długo, jednak zdarzają się kilka razy w tygodniu. Nie jest to bardzo uciążliwe, ale wyraźnie zauważalne.

Miałam podobne objawy. W pierwszym dniu po podaniu dawki czułam się przepełniona, miałam wzdęcia. Natomiast w drugim i trzecim dniu pojawił się wyraźny ból mięśni – najpierw w nogach i pośladkach, potem w plecach, ramionach i rękach. Teraz jestem w siódmym dniu po dawce i odczuwam dziwną tkliwość skóry na ramionach i w okolicy lędźwiowej. To przypomina uczucie lekkiego poparzenia słonecznego.

Pierwsza dawka za mną, a ja mam wrażenie, jakby przejechał po mnie walec. Każdy mięsień w moim ciele daje o sobie znać – nawet mówienie sprawia mi trudność, bo czuję ból w mięśniach twarzy. Poruszanie się jest równie uciążliwe, czuję się, jakbym miała 100 lat, bo ledwo się poruszam. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

To całkowicie normalne. U mnie takie objawy pojawiały się do trzeciej dawki, ale z każdą kolejną było coraz lepiej, aż w końcu całkiem ustąpiły.

Po zwiększeniu dawki do 5 mg, pojawiły się okropne mdłości i na samą myśl o jedzeniu robi mi się niedobrze.

Do tego właśnie czuje ból jakby całego ciała, mięśni, stawy?

A nie ma tego w ulotce w działaniach niepożądanych, dlatego zaczęłam szukać w sieci..