Wymioty po rozpoczęciu terapii Mounjaro to dość częsty efekt uboczny, zwłaszcza w początkowej fazie stosowania leku. Są one najczęściej wywołane wpływem leku na układ trawienny, ponieważ Mounjaro opóźnia opróżnianie żołądka i wpływa na pracę jelit. Dolegliwości te zwykle osłabiają się po kilku tygodniach, gdy organizm przyzwyczaja się do działania leku, ale istnieją kroki, które mogą pomóc w zmniejszeniu intensywności tych objawów.
Jak radzicie sobie z nudnościami i zmianą smaku (u mnie nic nie smakuje)?
Od 18 września jestem na dawce 2,5 mg Mounjaro. Jak dotąd schudłam 7 kg. Lekarz zalecił, żeby na razie pozostać na tej dawce, ale nie udzielił żadnych wskazówek, jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi. Stwierdził tylko, że skoro przetrwałam 4 tygodnie, to powinno być już łatwiej i wszystko powinno się poprawiać, ale u mnie niestety nic takiego nie ma miejsca. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na te objawy? Może jakieś zmiany w diecie, suplementy lub domowe metody?
Na nudności zawsze pomaga mięta – spróbuj pić herbatkę miętową albo żuć świeże liście. Jeśli chodzi o jedzenie, postaw na lekkostrawne posiłki, takie jak gotowane warzywa, ryż czy delikatne zupy.
Nudności i wymioty mogą wynikać z tego, że Mounjaro spowalnia metabolizm, co sprawia, że pokarmy dłużej zalegają w żołądku i mogą fermentować. Warto spróbować zmienić dietę – jedz mniejsze porcje, wybieraj lżejsze dania i unikaj ciężkostrawnych potraw. Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu, pijąc dużo wody w ciągu dnia.