Po podaniu pierwszej dawki Mounjaro (tirzepatyd) pacjenci mogą doświadczać różnych reakcji organizmu, które są wynikiem działania leku na układ hormonalny i trawienny. Najczęściej zgłaszane objawy to nudności, biegunka, wymioty, utrata apetytu oraz bóle brzucha.
Mam pytanie do tych, którzy stosują Mounjaro. Jestem po pierwszej dawce i jutro czeka mnie druga. Przez pierwsze kilka dni czułam się rewelacyjnie – zero jakichkolwiek skutków ubocznych. Ale dzisiaj, po szybkim śniadaniu, przez cały dzień odczuwam lekkie mdłości. Myślicie, że to może być reakcja na lek, mimo że na początku wszystko było w porządku?
I jeszcze jedno: o której godzinie najczęściej podajecie sobie zastrzyk? Może pora dnia ma znaczenie? Z góry dzięki za podpowiedzi i Wasze doświadczenia!
Mała wskazówka ode mnie – spróbuj zjeść mniej na raz, ale częściej. U mnie to działa, bo mdłości zwykle ustępują, gdy nie przeciążam żołądka. Może to i u Ciebie pomoże?
Jasne, to jak najbardziej możliwe. Mounjaro działa różnie w zależności od organizmu. Możesz czuć się świetnie przez kilka tygodni, a potem nagle pojawiają się skutki uboczne – taki urok tego leku. Nie ma reguły, ale na pewno warto obserwować, co się dzieje.
Tak, miałam coś bardzo podobnego! Po kilku dniach było świetnie, ale później, zwłaszcza przy wyższej dawce, zaczęłam odczuwać delikatne mdłości. Dzisiaj właśnie podniosłam dawkę i trochę się stresuję, co będzie jutro. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie też było spokojnie!