Co się czuje po pierwszej dawce Mounjaro?

Po podaniu pierwszej dawki Mounjaro (tirzepatyd) pacjenci mogą doświadczać różnych reakcji organizmu, które są wynikiem działania leku na układ hormonalny i trawienny. Najczęściej zgłaszane objawy to nudności, biegunka, wymioty, utrata apetytu oraz bóle brzucha.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/mounjaro/co-sie-czuje-po-pierwszej-dawce-mounjaro

Mam pytanie do tych, którzy stosują Mounjaro. Jestem po pierwszej dawce i jutro czeka mnie druga. Przez pierwsze kilka dni czułam się rewelacyjnie – zero jakichkolwiek skutków ubocznych. Ale dzisiaj, po szybkim śniadaniu, przez cały dzień odczuwam lekkie mdłości. Myślicie, że to może być reakcja na lek, mimo że na początku wszystko było w porządku?

I jeszcze jedno: o której godzinie najczęściej podajecie sobie zastrzyk? Może pora dnia ma znaczenie? Z góry dzięki za podpowiedzi i Wasze doświadczenia!

Mała wskazówka ode mnie – spróbuj zjeść mniej na raz, ale częściej. U mnie to działa, bo mdłości zwykle ustępują, gdy nie przeciążam żołądka. Może to i u Ciebie pomoże?

1 polubienie

Jasne, to jak najbardziej możliwe. Mounjaro działa różnie w zależności od organizmu. Możesz czuć się świetnie przez kilka tygodni, a potem nagle pojawiają się skutki uboczne – taki urok tego leku. Nie ma reguły, ale na pewno warto obserwować, co się dzieje.

1 polubienie

Tak, miałam coś bardzo podobnego! Po kilku dniach było świetnie, ale później, zwłaszcza przy wyższej dawce, zaczęłam odczuwać delikatne mdłości. Dzisiaj właśnie podniosłam dawkę i trochę się stresuję, co będzie jutro. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie też było spokojnie!